Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gradska poljoprivreda


Organska poljoprivreda za početnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Organska poljoprivreda za početnike

Poljoprivreda je pojam koji se automatski povezuje sa selom, a kada mu se doda epitet „urbana“, djeluje kao spoj nespojivog. Međutim, u Podgorici postoje mladi ljudi koji ne samo što se bave uzgojem organskog povrća, već žele da rašire virus urbane poljoprivrede i koncepta permakulture.

Bašta Ekologika je proizvod NVO Eco Logic, odnosno, ideje Kristine Žugić i Aleksandra Novovića koji je svoje imanje na svega 4.000 metara od užeg centra Podgorice stavio u službu realizacije ideje koja je jednostavno koncipirana. Bar njen prvi sloj. Među zainteresovanim pojedincima se odaberu baštovani od kojih svako dobije po jednu leju za obrađivanje.

Međutim, Bašta Ekologika nije obična poljoprivredna zadruga, već humanistički poduhvat koji, prije svega, podrazumijeva komunikaciju i zajedništvo.

Permakultura koju Bašta Ekologika promoviše je, po definiciji, etički oblik sistema pogodnog za proizvodnju hrane, upotrebu zemljjlišta i izgradnju kuća.

„Slijedeći načela permakulture i učeći o permakulturnom dizajnu shvatili smo da pokretanje baštenske inicijative nije samo poljoprivredni, ekološki projekat, već da ima i ekonomski karakter“, kažu pokretači Bašte Ekologike.

Kroz ovaj vrt na Marezi je do sada prošlo četrdesetak baštovana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG