Dostupni linkovi

Organizatori Olimpijade u Tokiju tvrde da će igre biti održane


Čovjek ispred maskote Olimpijskih igara u Tokiju 2021, januar 2021.

Predsjednik olimpijskog organizacijskog odbora u Tokiju u utorak, 2. februara, je imao jednostavnu poruku za kolege članove japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke.

„Igre će se održati.“

"Bez obzira na to kakva bi bila situacija s korona virusom, mi ćemo održati igre", rekao je Yoshiro Mori, koji je također bivši japanski premijer.

"Ne bismo trebali raspravljati o tome hoćemo li održati igre ili ne, već o tome kako bismo ih trebali održati."

Morija je u Švicarskoj podržao predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, jer su se pojavljivale vijesti vrtjela da bi Olimpijske igre ponovno mogle biti otkazane.

Rečeno je da će Olimpijske igre biti otvorene 23. jula s 11 000 sportaša i desecima hiljada sudaca, dužnosnika, medija, sponzora i dr. Paraolimpijada slijedi 24. augusta s 4400 sportaša.

Odluka o publici bit će donijeta na proljeće, ali čini se vjerovatnim da će publika iz inozemstva biti isključena.

Nedavne ankete pokazuju kako oko 80 posto japanske javnosti vjeruje da bi igre trebale biti – ili će biti – ponovno otkazane ili ponovno odgođene.
Organizatori ih moraju uvjeriti da će se Olimpijske igre dogoditi i da će biti sigurne u zemlji koja je kontrolirala COVID-19 bolje od većine.

Premijer Yoshihide Suga produžio je u utorak, 2. februara, za još mjesec dana vanredno stanje za Tokio i devet prefektura.

Izvorna naredba stupila je na snagu 7. januara tokom snažnog naleta novih slučajeva. Slučajevi su u padu, ali nadolazeće Olimpijske igre ne ostavljaju prostora za pogreške.

Organizatori u Tokiju i Međunarodnom olimpijskom komitetu u srijedu, 3. februara, objavljuju priručnik Playbooks.

Ovo su detaljna pravila za sportaše, dužnosnike, članove međunarodnih federacija i druge koja objašnjavaju što učiniti prije dolaska u Tokiju.

Mori je također kazao da će biti održana i štafeta s bakljom, koja započinje 25. marta na sjeveru Japana, a zemlju će prolaziti četiri mjeseca s 10 000 trkača koji su krenuli u Tokio.

Olimpijske igre trebale su biti održane u Tokiju prošlog ljeta, ali su odgođene za godinu dana zbog pandemije.

XS
SM
MD
LG