Dostupni linkovi

Oporba protiv imenovanja "proustaškog" ministra


Tihomir Orešković u Saboru 22. siječnja 2015.
Tihomir Orešković u Saboru 22. siječnja 2015.

U petak od jutra u Hrvatskom saboru traje predstavljanje nove hrvatske Vlade i rasprava pred glasanje o povjerenju. Oporbeni lijevi centar oštro se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture zbog njegovih ustašofilskih stavova, i traže od mandatara Tihomira Oreškovića da odustane od njega i predloži drugog kandidata. Iako najavljeno, nije obavljeno potpisivanje sporazuma HDZ-a i Mosta o suradnji u novoj Vladi. Kako se sada čini, rasprava će potrajati dugo u noć.

Ambiciozan ekonomski program, jedno izuzetno problematično i dva prilično problematična kadrovska rješenja – to su naglasci rasprave o novoj hrvatskoj Vladi koju Saboru predlaže mandatar Tihomir Tim Orešković. Javni dug koji raste, visoka nezaposlenost i loše upravljanje javnim sektorom, nabrojao je Orešković neke od glavnih problema s kojima će se nova Vlada suočiti. Njegov plan zove se „Prihvatimo izazove“, i on najavljuje smanjenje javnog duga već ove godine za pola milijarde eura i investiranje u energetiku, infrastrukturu i turizam kao prioritete.

„Smanjit ćemo nezaposlenost ispod 14 posto, povećat ćemo BDP po glavi stanovnika za 2.000 eura, unaprijediti zdravstveni sustav, povećati izvoz za 30 posto, a moj glavni cilj je da u 2017. godini dignemo rejting Hrvatske“, najavio je Orešković.

Oporbene stranke lijevog centra – socijaldemokrati, narodnjaci, Istarski demokratski sabor, laburisti i umirovljenici - najavile su da neće podržati Oreškovićevu vladu, i upozorile na neke neprihvatljive kandidate za ministre, u prvom redu kandidata za čelno mjesto u resoru kulture, povjesničara Zlatka Hasanbegovića.

U ime Kluba Socijaldemokratske partije Hrvatske Nenad Stazić je – nasuprot Oreškoviću za kojeg tvrdi da je krivo brifiran – kazao da je Vlada Zorana Milanovića bila uspješna u ekonomiji i podizanju standarda hrvatskih građana,i upozorio na problematične kandidate za ministre kulture, ratnih veterana i obrane Zlatka Hasanbegovića, Miju Crnoju i Josipa Buljevića. Buljević je kao dužnosnik tajne službe pred par godina tjerao jednu novinarku da „surađuje“ sa Službom, Crnoja se prijeti objavljivanjem registra izdajnika nacionalnih interesa, a Hasanbegović je ustašofil kojem je anifašizam u preambuli hrvatskog Ustava samo floskula, kazao je Stazić, pozivajući Oreškovića da povuče Hasanbegovićevu kandidaturu, pogotovo što on surađuje s udrugom „Hrvatski Križni put“ koja na svom webu, kako tvrdi Stazić - ima veliki pozdrav „Za dom spremni“.

Zgrada Sabora
Zgrada Sabora

„Izađite nakon mog govora na govornicu i recite – ne, povlačim kandidaturu! Prevaren sam, obmanut sam, gospodin Hasanbegović ne zaslužuje moje povjerenje! Ili, gospodine Oreškoviću, ne učinite li to, ja moram zaključiti da se vi slažete sa svim ovim što je Hasanbegović rekao, i da ćete novoj hrvatskoj Vladi dati jedan pridjev koji ona ne bi trebala imati – jedne filoustaške vlade. Ne činite to!“

Iz HDZ-a su odmah odgovorili da ta web stranica uopće ne postoji. Inače neki mediji prenose kako je Hasanbegović pred dvadesetak godina bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, organizacije koju je još u emigraciji osnovao Pavelić. Tada je bio i šef mladež iustašofilske Hrvatske čiste stranke prava. Posljednjih je godina bio angažiran u klerikalnoj udruzi „U ime obitelji“ Željke Markić, koja je inicirala referendum o ustavnoj definiciji braka, a na posljednjim izborima bio je kandidat HDZ-a. Angažiran je u Počasnom blajburškom vodu i u više inicijativa za istraživanje ratnih i poratnih žrtava komunističkih vlasti.

U ime Kluba oporbene Hrvatske narodne stranke Nada Turina Đurić kazala je kako strani mediji već izvještavaju kako se nova hrvatska Vlada zbog kandidature Hasanbegovića izlaže riziku da bude nazvana „proustaškom“ i predložila Oreškoviću da ga zamijeni nekim neproblematičnim.

„Ako je pitanje samo jednog ministra koji očito ima problem, jer se cijela javnost digla oko toga, onda je najmanje što vi kao mandatar ove Vlade možete učiniti to da tu osobu povučete iz Vlade i predložite nekog drugog. To je u interesu Republike Hrvatske, to je i u vašem interesu“, poručila je Nada Turina Đurić.

Oštrim priopćenjem protiv Hasanbegovića izišlo je i Hrvatsko novinarsko društvo. Prosvjed protiv Hasanbegovića krenuo je još u petak ujutro, kada su nevladine udruge iz Platforme 112 dočekale zastupnike i kandidate za ministre na ulazu u Sabor.

„Mislim da nas – ako on bude potvrđen – čeka mrkli mrak“, kazala je Sanja Sarnavka.

Sam Hasanbegović odbija da je ikada bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, tvrdi da je posrijedi ideološki linč koji nema uporište u činjenicama, i kaže kako stoji iza svih svojih tekstova i intervjua.

„Tamo nema nikakvog mog stava o antifašizmu, već o odnosu prema jugoslavenskom totalitarnom komunističkom naslijeđu“, tvrdi Hasanbegović.

U večernjim satima HDZ i Most nezavisnih lista potpisali su reformski sporazum o suradnji u novoj hrvatskoj Vladi, čije je potpisivanje bilo zakazano za jutro, ali je očito bilo potrebno dodatno usuglašavanje.

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin najavio je kako 6 od ukupno 8 zastupnika nacionalnih manjina neće glasati za novu Vladu jer, po njihovu mišljenju, mandatar Tihomir Orešković nije pokazao spremnost na suradnju. On dopušta mogućnost da se već u ponedjeljak potpiše sporazumkojeg su manjine ponudile. Ako to ne uspije, on vjeruje da se neki dogovor može postići do glasanja o proračunu.

U Saboru i dalje traje pojedinačna rasprava o predloženom programu nove hrvatske Vlade, a kada završi, glasat će se o povjerenju Vladi i njenom mandataru Tihomiru Oreškoviću.

XS
SM
MD
LG