Dostupni linkovi

Orban u Subotici: Izlazak na izbore dijaspore istorijski datum


Orbanova poseta Subotici
Premijer Vlade Republike Mađarske Viktor Orban posetio je u petak Suboticu, povodom obeležavanja 126. godišnjice rođenja velikog mađarskog književnika Dežea Kostolanjija, rođenog u ovom gradu. Orban je tom prilikom otkrio spomenik posvećen ovom književniku, a u obraćanju pred više stotina građana, uputio je i poziv svima onima koji imaju dvojno državljanstvo da, prvi put u istoriji, iskoriste pravo da učestvuju na izborima u Mađarskoj, koji se održavaju 6. aprila.

Mađarski premijer je rekao da su ovo istorijski trenuci, jer se jako dugo čekalo na to da svi Mađari dobiju pravo na izbor, aludirajući na činjenicu da su nakon Prvog svetskog rata milioni Mađara ostali da žive van matične države.

"Izvinjavam se što smo gotovo sto godina čekali na mogućnost da se ostvari ovo nacionalno jedinstvo. Na mnogim mestima u svetu često je bilo potrebno imati hrabrosti i biti Mađar. Mi šestog aprila nećemo imati samo hrabrost, nego i priliku da gradimo zajedničku budućnost. Toga dana među Mađarima neće biti granica, biće to praznik za sve nas i važan dan naše istorije", rekao je mađarski premijer.

Orban je naveo i da se upravo književnik Deže Kostolanji naporima da se očuva mađarski jezik borio za to jedinstvo, neprestano ističući da je samo na maternjem jeziku mogao biti ono što jeste, iako je govorio i pisao na više jezika.
Viktor Orban
Viktor Orban
"On zbog toga može biti inspiracija mnogim Mađarima, a sve dok je mađarskog jezika u Subotici, biće i sećanja na Kostolanjija", istakao je mađarski premijer, napomenuvši da se, iako je dolazeći ovamo prešao granicu, u Subotici oseća kao kod kuće.

Spomenik znamenitom piscu, esejisti i prevodiocu postavljen je u spomen-parku ispred subotičke gimnazije u kojoj je učio i sam Kostolanji.

"Ideja mađarske zajednice u Vojvodini je bila da se spomenikom obeleži 125. godišnjica rođenja ovog književnika, ali tadašnje vlasti nisu imala razumevanja za to", napomenula je Ildiko Lovaš, članica Mađarskog nacionalnog saveta i ugledna književnica.

Ona je više puta ponovila da je Kostolanji oblikovao kanon čitave mađarske književnosti, a da je upravo Subotica grad u kome je stvaran taj kanon.

"Ovaj srednjoevropski grad je poput tkanine satkane od osetljivih niti, a Kostolanji je najlepši motiv u ćilimu mađarske književnosti", rekla je Lovaš.

Svečanosti su prisustvovali lideri mađarske nacionalne zajednice u Srbiji, kao i više stotina građana Subotice i okolnih mesta. Mađarski premijer je nakon toga posetio zgradu jevrejske Sinagoge, a zatim bio prisutan i na otvaranju Galerije vojvođanskih Mađara u okviru gradskog muzeja. Postavljanje spomenika Dežeu Kostolanjiju, kao i otvaranje galerije, finansijski je pomogla Mađarska.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG