Dostupni linkovi

Orbanova izborna pisma Vojvodinom kruže


Viktor Orban
Viktor Orban

Prema podacima mađarske Nacionalne izborne komisije približno 58 hiljada dvojnih državljana iz Srbije imaće pravo da glasa na izborima za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja ove godine.

Naime, nakon izmene zakona u Mađarskoj, omogućeno je i građanima sa dvojnim državljanstvom koji žive van Evropske unije (EU) da glasaju za nove članove tog evropskog tela. Ovaj potez Mađarske usledio je nakon poziva Evropskog parlamenta da članice EU omoguće svim svojim državljanima da glasaju na ovim izborima.

Marija Lađak iz Subotice, grada na severu Srbije, jedna je od građanki Vojvodine koja, kako kaže neće propustiti priliku koja pred njom stoji, i to motivisana razlozima koji se mogu shvatiti i kao stubnim u politici na kojoj insisitira aktuelna vlast u Mađarskoj.

„Od ovih izbora očekujem da ove talase migracije zaustave, jer slušajući i gledajući snimke na televiziji, ne bih volela da ja završim kao manjina i da ja moram da se menjam“, rekla je u izjavi Lađak za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Novosađanka Kristina Molnar će takođe iskoristiti svoje pravo da glasa:

„Smatram da je veoma bitno da iskoristim ovu mogućnost, jer me se oni konkretno tiču i utiču na moj život."

Da na glasove vojvođanskih Mađara u trci za Evropski parlament zaista računa, otvoreno je pokazao premijer Mađarske Viktor Orban, tako što je na više hiljada adresa širom Srbije poslao pismo sa svojim potpisom. Prvi čovek mađarske Vlade na ovaj način obaveštava dvojne državljane van Evropske unije o novoj mogućnosti koju imaju u rukama.

Pismo Viktora Orbana
Pismo Viktora Orbana

U tekstu pisma na mađarskom jeziku u celini stoji:

“Poštovani sunarodnici, mi Mađari, gde god da živimo na svetu, činimo jednu zajednicu. Jezik, nacionalnost, kultura, religija godinama unazad nas povezuju. Od 2014. smo još više povezani jer imamo mogućnost da svake četvrte godine biramo predstavnike za mađarski parlament. Sada vas želimo obavestiti da nas od ove godine povezuje još jedan važan događaj - 26. maja će se održati izbori za članove Evropskog parlamenta, a pošto vi raspolažete glasačkim pravom, molim vas da to zajedničkim snagama iskoristimo i kao mađarska zajednica iskažemo svoj stav. Glasanjem omogućujemo da se sačuvaju i zaštite i evropska bezbednost, sloboda, versko i kulturno nasleđe. Molim vas da iskoristite to svoje pravo i učestvujete na predstojećim evropskim parlamentarnim izborima. Hajde da odlučimo zajedno (Birajmo zajedno)", u potpisu "S poštovanjem, Viktor Orban".

Jedno od pisama stiglo je i na adresu Kristine Molnar: "Orbanovo pismo mi nije glavna motivacija i ne utiče na mene, jer znam kako vodi tu zemlju i ne slažem se sa tom politikom“, kaže ona.

Prvi put na evropske izbore

Ovo je prvi put da vojvođanski Mađari sa dva pasoša mogu direktno da glasaju za stranke iz Mađarske koje se bore za mandate u Briselu i Strazburu, gradovi u kojim zaseda Evropski parlament.

Kako Orban u pismu naglašava, ova mogućnost „otvara nove prilike zajedništva, jer na predstojećim sudbonosnim izborima Mađari zajedno mogu izraziti svoju volju“ u vezi sa sastavom Evropskog parlamenta.

Na zajedničkoj sednici dveju vlada, mađarske i srpske, u Subotici, u ponedeljak, 15. aprila, Orban je pozvao građane da koriste, kako se izrazio, "benefite dvojnog državljanstva“, ali na pitanje RSE kakvu bi korist građani van EU mogli da imaju od takvog potezanije nije dao direktan odgovor.

„Dvojno državljanstvo je uspešna institucija, a ako je već tako, onda ga ne treba dodatno objašnjavati već ga koristiti“, rekao je Orban.

Za glasove Mađara u matici i u dijaspori zasad se bore četiri proglašene izborne liste, ali još desetak dana je otvorena mogućnost za predaju novih kandidatura. Osim Orbanove stranke Fides, na izborima za glasove nadmetaće se i desničarska stranka Jobik (Jobbik), kao i lista Naša domovina (Mi hazánk), koju predvodi Laslo Torockai bivši član Jobika i političar koji je poznat po antiimigrantskoj politici. U Srbiji ga pamte i po tome da mu je u više navrata zabranjivan ulazak u zemlju zbog ekstremističkog delovanja.

Četvrtu listu predao je novi politički pokret Momentum, koji je registrovan 2015. godine ikao opcija političkog centra zastupa liberalnije stavove prema Evropi.

U borbi za glasove u Vojvodini Fides računa na svog partnera Savez vojvođanskih Mađara (SVM), stranke koja stoji i uz vladajuće naprednjake predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako na nivou vlasti u Srbiji, tako i u pokrajini Vojvodina (njen lider Ištvan Pastor je i predsednik Skupštine Vojvodine)

Ištvan Pastor
Ištvan Pastor

Poslanik te stranke u Skupštini Srbije Balint Pastor u razgovoru za RSE ističe da je reč o strateškoj saradnji.

„Mnogo godina pre drugih građana Republike Srbije moćićemo da glasamo na izborima za Evropski parlament, i to je svakako prednost i svakako je dobro, a opet sa druge strane ne samo da ćemo moći da glasamo na izborima, nego ćemo prema svemu sudeći imati i predstavnika u tom parlamentu, kako smo ga i imali u prethodnih pet godina, a to je Andor Deli na listi Fidesa (partija Viktora Orbana)“, objašnjava on.

Andor Deli: Možemo pomoći Srbiji

Andor Deli je prvi državljanin Srbije koji je postao poslanik u Evropskom parlamentu a ranije je kao Pokrajinski sekretar bio zadužen za resorobrazovanja, uprave i nacionalnih zajednica u Vojvodini.

„Jedna lasta ne pravi proleće, ali prisustvo je izuzetno bitno“, kaže za RSE Deli i dodaje da je „Srbija u ključnoj fazi i ima već šesnaest otvorenih poglavlja u pregovaračkom procesu. U narednom periodu treba raditi intenzivnije na svim tim zadacima, i svi mi entuzijasti proširenja možemo zajednički da doprinesemo tome da Srbija i ostale zaslužene zemlje taj cilj i postigu“.

Fidesova kampanja je već u toku u Vojvodini.

„Ja se nadam da će na izborima odziv biti dobar, i takođe se nadam da ćemo imati jedan dobar rezultat na izborima“, ističe Pastor iz SVM-a.

Kakve će rezultate stranke imati, zavisi pre svega odnjih, a ne od građana, ocenjuje za RSE politikološkinja Andrea Šmit sa Univerziteta u Pečuju (Mađarska).

Šmit​: Poeni za Fides

„Osim moralne simbolike, proširenjem pravaglasa, može doneti i jedan plus mandat najagilnijoj stranci, a to jeFides, jer koliko se meni čini jedino su oni preuzeli na sebe tu ideju da prošire pravo glasa i na dijasporu“, objašnjava ona.

Na naše pitanje kako može Fides ubediti građane sa mađarskim pasošem u Vojvodini da podrže evroskeptičnu politiku koju predvodi, kada upravo zahvaljujući EU vojvođanski Mađari masovno koriste mogućnost pronalaženja posla u zapadnoevropskim zemljama, Šmit kaže da postoji recept i za to.

„Upravljanje evropskim fondovima je u Mađarskoj centralizovano, pa tako, moguće je i indirektna podrška organizacijama van Mađarske pomoću tih fondova, i onda više nije u fokusu lakši odlazak na Zapad, već finansijska podrška“, ističe ona.

Prema SVM-u, Fides nije evropskeptična, pa nema ni problema kako objasniti građanima zašto glasati.

„Ne vidim neku veliku razliku između Fidesa i SVM što se tiče doživljaja Evropske unije“, kaže Pastor i dodaje da, „za Fides ne bih rekao da je evroskeptična stranka, oni žele da se EU i čelnici unije vrate korenima početne ideje. Fides želi da EU bude zajednica evropskih nacija, a ne da se stvaraju neke Sjedinjene evropske države.“

Učešće vojvođanskih Mađara na evropskim izborima podržala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Orbanova Mađarska: Borba protiv evropskih vrijednosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Podsetimo, mandat Evropskog parlamenta traje pet godina, i on bira predsednika kao i članove Evropske komisije. Ovo je jedina evropska institucija čije članove građani biraju direktno, a poslanici se organizuju po političkim porodicama a ne na osnovu države porekla.

Državljani Mađarske glasaju poslednjeg dana izbornog kalendara, 26. maja, osim onih koji žive van EU, njima je omogućeno da glasaju pre tog roka, putem pisma.

Mađarska u Evropskom parlamentu može da ima 21 mandat, na poslednjim izborima 2014. godine, Fides je osvojio dvanaest, a Jobik tri mandata, dok su socijalisti i ostale liste podelili preostalih šest stolica u tom telu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG