Dostupni linkovi

Orban traži da se na samitu EU ne odlučuje o pristupnim pregovorima Ukrajine


Mađarski premijer Viktor Orban pred početak samita lidera evropske unije u Briselu, 26. oktobra 2023.
Mađarski premijer Viktor Orban pred početak samita lidera evropske unije u Briselu, 26. oktobra 2023.

Mađarski premijer Viktor Orban pisao je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel) sa zahtevom odobravanje pregovora Ukrajini za članstvo u Evropskoj uniji (EU) skine s dnevnog reda samita sledeće nedelje.

U pismu Mišelu, koji će predsedavati samitom u Briselu, Orban je takođe upozorio da se ne stavlja na dnevni red razmatranje milijardi dolara finansiranja Ukrajine, navodeći da su obe teme osuđene na propast.

Orban, koji je održavao veze s Moskvom čak i kada je EU uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, tvrdi nedeljama da Kijev nije spreman da počne pregovore o pristupanju EU.

Njegov stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog meseca preporučila da lideri EU dali palac Kijevu da započne pregovore čim ispuni neke konačne uslove.

Orban je pozvao Mišela da ne insistira na donošenju odluke na Evropskom savetu o tim pitanjima u decembru "jer će očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno dovesti do neuspeha", preneo je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

On je insistirao da je prvo potrebna "strateška diskusija" o članstvu Ukrajine u EU i upozorio da bi forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU.

Savet "mora da izbegne ovaj kontraproduktivan scenario radi jedinstva, koje je naša najvažnija prednost", naveo je u drugom pismu Mišelu za dve nedelja o budućem članstvu Ukrajine u EU.

U pismu ipak nije direktno navedeno da će Mađarska staviti veto na poteze za otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom.

Odluke o proširenju bloka i reviziji njegovog dugoročnog budžeta, koji uključuje 50 milijardi evra pomoći Kijevu, moraju jednoglasno da se dogovore svih 27 zemalja članica.

Mišelova kancelarija odbila je da komentariše Orbanovo pismo, navodi AP.

Mišel je otputovao u Budimpeštu prošle nedelje posle Orbanovog prvog pisma u kojem je pozvao na promenu strategije politike EU prema Ukrajini.

Posle sastanka sa Orbanom 27. novembra, Mišel je objavio poruku na mreži X naglašavajući važnost jedinstva EU, rekavši da to "zahteva stalni napor i da je to naša glavna snaga".

Evropska komisija prošlog meseca je preporučila da se Ukrajini dopuste otvaranje pristupnih pregovora kada se pozabavi korupcijom, problemima lobiranja i ograničenjima koja bi mogla sprečiti manjine u zemlji da uče i čitaju na svojim jezicima.

Orban je rekao da bi dopuštanje početka pregovora o pridruživanju, iako nisu ispunjeni svi preduslovi, označilo kraj politike proširenja EU "kao objektivnog instrumenta zasnovanog na zaslugama".

Orban se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u Evropi i njegova nacionalistička vlada se protivila sankcijama EU Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Uz izveštaje AP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG