Dostupni linkovi

Orban prvi lider iz EU na listi 'neprijatelja slobode medija'


Reporteri bez granica dodali su mađarskog premijera Viktora Organa na listu “neprijatelja slobode medija”. Ovo je prvi put da se šef vlade neke zemalja Evropske unije nalazi na ovoj listi, zajedno sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom i sirijskim predsjednikom Basharom Al-Asadom.

Iz ove organizacije su 5. jula naveli da su Orban i njegova stranka Fidesz “korak po korak stavil mađarsku medijsku scenu pod svoju kontrolu”, otkako su došli na vlast 2010. godine.

“Javni emiteri centralizovani su u državnom medijskom holdingu MTVA, koji uključuje jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI”, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

Takođr se navodi da Orban cilja medije “predatorskim metodama” koje uključuju i “političko-ekonomske prevare, diskreditaciju i autocenzuru”.

Regionalni mediji u Mađarskoj u potpunosti su u vlasništvu poduzetnika koji su prijateljski nastrojeni prema Orbanu od ljeta 2017. godine, navode iz ove organizacije.

“U jesen 2018. godine skoro 500 provladinih medijskih kompanija spojeno je u holding kompaniju kako bi centralno koordinirali svoje izvještavanje,” navode iz Reportera bez granica.

Na ovogodišnjem Svjetskom indeksu slobode medija Mađarska se nalazi na 92 od 180 zemalja.

Na listi “neprijatelja slobode medija” nalaze se šefovi 37 država i vlada koji potiskuju slobodu medija.

Među njima se nalaze iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamneji, ruski predsjednik Vladimir Putin, bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, čečenski Ramzan Kadirov, kao i lideri Tadžikistana i Turkmenistana.

XS
SM
MD
LG