Dostupni linkovi

Premijer Mađarske Orban u subotu u Banjaluci


Premijer Mađarske Viktor Orban će sa delegacijom Vlade posetiti Banjaluku 6. novembra.
Premijer Mađarske Viktor Orban će sa delegacijom Vlade posetiti Banjaluku 6. novembra.

Premijer Mađarske Viktor Orban posetiće Banjaluku u subotu, 6. novembra, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta Milorada Dodika, člana Predsjediništva Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, posjeta je uzvatne prirode. Dodik je u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, boravio 23. i 24. septembra.

U delegaciji koju će predvoditi premijer Mađarske bit će i Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova ove zemlje. Planiran je radni ručak Viktora Orbana sa članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodikom.

Dodik je boravio na Demografskom samitu u Budimpešti krajem septembra tekuće godine, gdje su lideri zemalja srednje Evrope potpisali su zajedničku deklaraciju. U njoj se navodi da imigracija ne bi trebala biti odgovor na pad nataliteta Evropske unije, te su pozvali zemlje članice da obiteljsku politiku drže pod nacionalnom nadležnošću.

Prvi put održan 2015. godine, takozvani Demografski samit u Budimpešti održava se svake dvije godine sa ciljem borbe protiv migracija ali i sa poticanjem kršćanskih parova da rađaju više djece.

U raznim dijelovima BiH o Dodikovoj inicijativi za preuzimanje nadležnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG