Dostupni linkovi

Optužnice zbog mučenja i ubistava u Okružnom zatvoru u Doboju


Ilustracija
Ilustracija
Tokom rata u BiH Bošnjaci i Hrvati sa dobojskog područja mučeni su i ubijani u Okružnom zatvoru u Doboju. Okružno tužilaštvo Doboj skoro 20 godina poslije podiglo je optužnice protiv dvojice zatvorskih čuvara.

Među zatvorenim Bošnjacima i Hrvatima u dobojskom Okružnom zatvoru polovinom 1992. godine bio je i član Udruženja logoraša ZDK Zahid Kremić, koji je odveden iz svog stana u zgradu policije koja se, kao i Okružni zatvor, nalazi u centru Doboja.

„I tamo sam prvo saslušan i morao sam da pjevam ono ’Od Topole pa do Ravne gore’, raširenih ruku i nogu i morao sam pjevati tu pjesmu sa tri ispružena prsta. Onda smo odatle provedeni u krug zatvora, gdje smo utjerani u jednu prostoriju 3x3. Bilo nas je negdje oko 20-ak. Tu smo premlaćivani, a onda je dato svakome u ruku nešto, noga od stola ili stolice, daska itd., da tučemo jedan drugog. Kad su videjli da to ne obavljamo kako treba, onda su ušli među nas i počeli nas oni tući. Ja sam dobio jedan udarac cjepanicom", priča Kremić.

U dobojskom zatvoru Kremić je proveo 13 dana. Kaže da su u zatvor ulazili i pripadnici vojske i srpskih paravojnih formacija koji su tukli zatvorene Bošnjake i Hrvate:

„U zatvoru svako jutro mi smo imali pet minuta ustajanje, umivanje, vršenje nužde, a uvijek su policajci bili na hodniku, čekali i mlatili su nas i u odlasku i u povratku. Jednom su priredili tako da su nas između kreveta kao sardine poredali jedan na drugoga i onda skakali po nama.“

Pred dobojskim pravosuđem očekuje se početak suđenja dvojici zatvorskih stražara iz ratnog perioda. Prema navodima optužnice Okružnog tužilaštva u Doboju, stražar u Okružnom zatvoru Branislav Ninković izveo je iz ćelije jednog zatvorenika kojeg je odveo u drugi prostoriju, gdje ga je pretukao palicom i elektrokablom. Nakon što ga je vratio u ćeliju, ovaj zatvorenik je preminuo.

U maju 1992. godine, dodaje se u optužnici, Ninković je jednog zatvorenika brutalno pretukao, koji je poslije toga odveden iz zatvora i tada mu se izgubio svaki trag. U januaru 1993. godine Ninković i drugi zatvorski stražar, čije ime nije navedno u optužnici, pretukli su zatvorenika koji je istog dana razgovarao sa predstavnicima Međunarodnog crvenog krsta. Nakon premlaćivanja, ovaj zatvorenik je umro.

Jednog od zatvorenika Ninković je tukao u zatvorskom dvorištu uz optužbe da je pregazio srpsku mačku. U optužnici protiv Branislava Ninkovića navedeno je da je sa drugim stražarima dopuštao ulazak vojnicima i pripadnicima paravojnih formacija koji su potom premlaćivali zatvorenike.

Branislav Ninković optužen je ratni zločin protiv civilnog stanovništa prema Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

„Optužnica ga tereti da je u periodu od maja 1992. do marta 1993. godine u svojstvu stražara u Okružnom zatvoru u Doboju, u prostorijama istog zatvora učestvovao u mučenju i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su lišeni slobode i zavoreni, što je za posljedice imalo velike fizičke i psihičke patnje, tjelesno povređivanje i smrt zatvorenika", navodi portparolka Okružnog tužilaštva u Doboju Slobodanka Lukić.

Za ratne zločine nad civilima optužen je i zatvorski stražar Vojin Lukić, koji je jednog zatvorenika do besvijesti pretukao dugačkim i debelim elektrokablom, nogama i rukama. I ova optužnica podignuta je prema Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, kaže Slobodanka Lukić:

„Optužnica ga tereti da je u vremenskom periodu od 12. 6. 1992. godine pa do marta 1993. godine za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu stražara u Okružnom zatvoru Doboj, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, vršio fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenog civila, nečovječno prema njemu postupao, namjerno nanosio snažni tjelesni i duševni bol i patnje, odnosno mučenje, te nanoseći mu velike fizičke i psihičke patnje i povrede tjelesnog integriteta i zadravlja.“

Advokat optuženih stražara iz Okružnog zatvora u Doboju Goran Nešković tvrdi da njegovi branjenici nisu počinili djela koja su opisana u optužnicama.

„Kao i svaki branilac, mi ćemo dokazivati da navodi iz optužnice nisu tačni, ili su možda nastali na neki drugi način, a ne onako kako to proizilazi iz činjeničnog opisa optužnice. Moji branjenici tvrde da oni nisu krivi za ta krivična djela i da će u toku pretresa oni svjedočiti u svoju korist“, kaže Nešković.

Bivši zatvorenik Zahid Kremić kaže da je djelimično zadovoljan zbog podignutih optužnica protiv dvojice zatvorskih čuvara:

„Oni su bili izvršioci. Oni trebaju odgovarati za ono što su unutra napravili,a za sve ono drugo treba odgovarati onaj koji je to priredio, odnosno koji je organizovao.“

Kada će početi suđenja za ratne zločine nad civilima u Okružnom zatvoru u Doboju, u ovom trenutku nije poznato. Okružnom tužilaštvu Doboj bilo je potrebno 20 godina da podigne optužnice protiv dvojice zatvorskih stražara, iako se Okružni zatvor nalazi tek dvadesetak metara od ulaza u zgradu Okružnog tužilaštva.

****************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG