Dostupni linkovi

Vest iz sudnice: Potvrđena optužnica protiv Stjepanovića


(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Državni sud BiH potvrdio optužnicu protiv Novaka Stjepanovića, koji se nalazi u bjekstvu, za učešće u zlostavljanju i ubistvu sedam civila u selu Borkovac, opština Bratunac.

Prema optužnici, Stjepanović je 20. maja 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Vojske bosanskih Srba i Mirkom Todorovićem, učestvovao u pronalaženju i hapšenju 14 civila bošnjačke nacionalnosti koji su se skrivali u napuštenom kamenolomu. Zarobljeni civili su sprovedeni do jedne kuće, gdje je jedna osoba koja se nalazila na začelju kolone ubijena.

Optuženi Stjepanović je “udarao šakama i nogama zarobljene civile po svim dijelovima tijela, oduzimao im novac, uz psovke na etničkoj i vjerskoj osnovi”. Nakon ovog zlostavljanja, zarobljena grupa, kako se navodi u optužnici, odvedena je do padine prema obližnjem potoku, gdje je na njih pucano iz vatrenog oružja. Tom prilikom je ubijeno sedam osoba.

Za Stjepanovićem je raspisana međunarodna potjernica. Prema podacima iz Tužilaštva BiH, on posjeduje državljanstvo BiH i Srbije.

Za isti zločin su pred Sudom BiH pravosnažno osuđeni Mirko Todorović, na 13 godina, i Miloš Radić, na 12 godina zatvora. I Todorović je pobjegao nakon što su on i Radić krajem januara ove godine pušteni iz pritvora “po sili zakona”, jer pravosnažna presuda nije donesena u roku od devet mjeseci od objavljivanja prvostepene presude.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Smanjena kazna Miloševiću za zločine u Sarajevu


Branioci Karadžića tvrde da im sud duguje honorare


Norac neće tražiti pomilovanje


* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG