Dostupni linkovi

Dva borca Vojske RS optužena zbog ratnih zločina u Rogatici


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine (ilustrativna fotografija)

Podignuta je optužnica protiv Zorana Ilića i Radenka Ilića iz Rogatice, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području ove opštine na istoku Bosne i Hercegovine (BiH) 1992. i 1993. godine, saopšteno je 28. decembra iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine, „u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Rogatica, kao pripadnici Vojske Republike Srpske - Rogatičke brigade VP 7084 Rogatica, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi".

Dodaje se da su oni postupali "sa diskriminatornom namjerom, suprotno pravilima međunarodnog prava".

Prema navodima optužnice, optuženi su 19.06.1992. godine u naselju Rudo, opština Rogatica, naoružani i u uniformama, zajedno sa drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prisilnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu.

Ovim muškarcima se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena, podsjećaju iz Tužilaštva.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG