Dostupni linkovi

BiH: Podignuta optužnica zbog ubistva 20 civila u Ilijašu


Tužilaštvo BiH (na slici) je podiglo optužnicu zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima
Tužilaštvo BiH (na slici) je podiglo optužnicu zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima

Podignuta je optužnica protiv Ranka Draškića iz Rogatice i Save Manojlovića iz Višegrada zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Lješeva, u opštini Ilijaš u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH), saopšteno je 28. decembra iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete za nezakonito odvođenje i ubistvo 20 civila, kao i pokušaj ubistva dva civila, među kojima je bilo žena i starijih osoba, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita.

“Optuženi se terete i za progon više stotina osoba sa navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići koje je nasilno odvedeno u zatvaranje u logore i objekte za zatvaranje u mjestima Podlugovi i Ilijaš”, ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo ih takođe tereti da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava.

Navode će dokazivati pozivanjem 48 svjedoka, jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem više od 130 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH. Optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Iz državnog Tužilaštva je saopšteno 9. decembra da su dvije osobe osumnjičene za zločine u Ilijašu uhapšene na području Zvornika i Rogatice, na istoku BiH.

XS
SM
MD
LG