Dostupni linkovi

Optužnica protiv Mamića zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju


Zdravko Mamić i Željko Jovanović
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) podiglo je u srijedu kaznenu optužnicu protiv izvršnog dopredsjednika „Dinama“ Zdravka Mamića, tereteći ga da je sredinom ožujka uvredama na račun ministra prosvjete Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju, što je kažnjivo prema članku 325, st. 1 Kaznenog zakona.

Kako se navodi u priopćenju ODO, „u optužnici se okrivljenika tereti da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje Soundset Plavi, osvrćući se na ministra znanosti, obrazovanja i sporta, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema ministru, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost kao i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.“

Podsjetimo, tada je Mamić na račun Jovanovića kazao: „Kada te pogleda, iz njegovih očiju šiklja krv, a vidjeli ste da njegov osmijeh nije prirodan kao vaš. U njegovom osmijehu vi vidite samo očnjake, zube koji su spremni za klanje. Zamislite da čovjek koji je Srbin i koji nikada u životu nije radio u znanosti, u prosvjeti, u športu osim što je bio dizač tegova – on je ministar najvažnijeg resora u državi. Jer – znanost, prosvjeta, školstvo, đaci, sportaši – de fakto svi ljudi u Hrvatskoj su u tome, i onda to daš čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom.“

Mamić je tada bio priveden i proveo je noć u pritvoru, a sutradan je pušten da se brani sa slobode. Njegov govor mržnje naišao je na jednodušnu osudu hrvatske političke javnosti. Prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju propisana je kazna do tri godine zatvora. Ministar Jovanović je protiv Zdravka Mamića podnio i privatnu tužbu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG