Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine u Crnoj Gori


Zgrada Specijalnog državnog tužilaštva, Podgorica (novembar 2016.)
Zgrada Specijalnog državnog tužilaštva, Podgorica (novembar 2016.)

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i još osam osoba koje tereti da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura.

Kovačević je nedostupan crnogorskim organima.

On je uhapšen 23. decembra prošle godine zbog sumnji da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu nakon što mu je istekao pritvor.

Od tada je u bjekstvu.

U međuvremenu, iz Višeg suda u Podgorici su u julu naredili raspisivanje potjernice za Kovačevićem zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja".

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je u aprilu ove godine ustvrdio da se Kovačević nalazi u Srbiji.

Tada su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštili da u sistemu Interpola nijesu pronašli potjernicu za bivšim direktorom crnogorske Uprave za nekretnine i da Crna Gora nije obavijestila Srbiju da ga potražuje.

"Ako Crna Gora želi da proveri da li je Dragan Kovačević na teritoriji Srbije, potrebno je samo da nam pošalje zamolnicu i mi ćemo imati osnov da izvršimo odgovarajuće provere", naglasio je MUP Srbije u saopštenju od 30. aprila.

Pored Dragan Kovačevića, crnogorske vlasti su raspisale potjernicu i za osumnjičenim Aleksandrom Boljevićem, a na osnovu koje je uhapšen 31. maja u Danskoj.

XS
SM
MD
LG