Dostupni linkovi

Komandant Drinskog korpusa VRS optužen za zločine u Srebrenici i Žepi


Milenko Živanović u haškoj sudnici tokom procesa protiv Radovana Karadžića 2013. godine
Milenko Živanović u haškoj sudnici tokom procesa protiv Radovana Karadžića 2013. godine

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Živanovića za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice i Žepe.

Radi se o zločinima od marta do sredine jula 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak, 4. januara.

Optuženi se tereti da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao učesnik Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe, na istoku BiH.

“Optuženi, počevši od mjeseca marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata je izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, spriječavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da Živanović tereti za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultovali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

Živanović je optužen i da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

“Optuženi se takođe tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, učestvovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transport”, ističu u Tužilaštvu BiH.

Navodi iz optužnice, ističu u Tužilaštvu BiH, biće dokazivani pozivanjem većeg broja svjedoka imaterijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju dobijenu saradnjom sa tužiteljstvom i sudom Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

General Živanović pojavio se u oktobru 2013. godine pred Tribunalom u Hagu kao svjedok odbrane u postupku protiv Radovana Karadžića, koji je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine.

Živanović je nakon zauzimanja Srebrenice razriješen dužnosti komandanta Drinskog korpusa VRS-a 11.jula 1995.godine, tako da , za razliku od njegovog nasljednika Radislava Krstića, nije odgovarao za masovna ubojstva koja su se nakon toga dogodila.

Haška tužiteljica Melissa Pack je Živanovića, tokom svjedočenja na suđenju Karadžiću, suočila s njegovim provođenjem Karadžićevih naređenja o izgladnjivanju Srebreničana koje je prethodilo pokolju i protjerivanju.

„Generale, Direktiva 7 zahtijeva izgladnjivanje muslimanskog stanovništva i ograničavanje podrške UNPROFOR-u. I traži da to bude nenametljivo, jel' tako?, ispitivala je tužiteljica.

General Živanović je emotivno reagovao prilikom podsjećanja na sporne događaje, tvrdeći tokom dva dana iskaza – da mu meta nikada nisu bili civili.

„Ponavljam stoti put ću ponoviti. Mi smo tada bili u ratnom odnosu, dvije zaraćene strane. Ali nemojte mi u svakom pitanju poturati muslimanski narod. Shvaćate li Vi da meni nikada muslimanski narod nije bio neprijatelj. Nikada, niti će ikad biti niti može biti“, povišenim glasom je odgovarao Živanović.

Inače Živanović je spomenut i tokom suđenja svom bivšem nadređenom generalu Ratku Mladiću, kao osoba koja je 12. jula 1995. godine izvještavala tadašnjeg vladiku (zvorničko-tuzlanskog) Vasilija Kačavendu o operaciji Srebrenica, izmamljujući mu smješak informacijom – da je minaret džamije poravnat.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka. Do sada su identificirani
posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG