Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za genocid protiv sedam bivših pripadnika Vojske RS


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske je optuženo za genocid na istoku Bosne i Hercegovine tokom 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ratko Vujović "Rara", Ljubomir Vlačić "Buba", Vitomir Pepić "Vito", Milovan Ognjenović, Goran Višković "Vjetar", Željko Dupljanin "Krnjo" i Vlastimir Golijanin su optuženi da su, kao pripadnici Vojne policije RS, u Šekovićima i Vlasenici, tokom jula 1995. učestvovali "u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti", koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

Optuženi se terete da su učestvovali u "njihovom zatočenju u zatvoru Sušica i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije, gdje je izvršeno strijeljanje i ubojstvo, te tijela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani", navodi se u saopštenju.

Na taj način je na tri različite lokacije strijeljano ukupno 65 žrtava, koje su nakon rata ekshumirane i identifikovane.

"Optuženi se terete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima Udruženog zločinačkog pothvata, u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica", navode iz državnog Tužilaštva.

Tvrdnje iz optužnice će se dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, te nalazima i mišljenjima 14 vještaka, uključujući i međunarodne eksperte, kao i pomoću više stotina materijalnih dokaza.

Iz Tužilaštva BiH zaključuju da je optužnica realizovana u saradnji sa tužilaštvom pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu, te da je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Skoro 30 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, 76 odsto – više od 3.300 osoba – osumnjičenih za ratne zločine i dalje nije procesuirano.

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, nedavno je upozorila da "ističe vrijeme" za ostvarivanje pravde, u slučajevima ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG