Dostupni linkovi

Optuženi: Civile se željelo zaštititi, ne protjerati


Sudsko vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću, 23. studenog 2011.
Sudsko vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću, 23. studenog 2011.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je tajnim svjedočenjem zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz pod potpunim mjerama zaštite, bez nazočnosti javnosti.

To je jedan od zadnjih svjedoka tužiteljstva čije se svjedočenje tiče etničkog čišćenja provedenog od strane srpskih snaga početkom rata 1992.godine, nakon čega će se krenuti s izvođenjem dokaza za masovna pogubljenja u zaštićenoj zoni Srebrenica 1995.godine.

Nakon tajnog svjedočenja iskaz je dovršavao vojni stručnjak tužiteljstva Ewan Braun koji je više dana za redom objašnjavao stranama u postupku svoj ekspertski izvještaj o nastanku Vojske Republike Srpske i njezinoj ulozi u protjerivanju stanovništva nesprske nacionalnosti.

Svjedok Ewan Braun na suđenju Radovanu Karadžiću, 23. studenog 2011.
Svjedok Ewan Braun na suđenju Radovanu Karadžiću, 23. studenog 2011.
U završetku unakrsnog ispitivanja vojnog stručnjaka Brauna optuženi Karadžić je nastavio tvrditi kako su građani nesrpske nacionalnosti sami napuštali bez prisile područja za koja tužiteljstvo tvrdi da su etnički očišćena prilikom preuzimanja vlasti od strane Srpske demokratske stranke 1992.godine. Tako primjerice područje Kotor Varoši.

„Jeste li znali da oni nisu prisiljeni? Nego im je jednom ponuđen vlak i oni su odbili i mogli su odbiti. A onda im je ponovno poslije 17 dana ponuđen i onda su prihvatili. Jeste li znali?“, ispitivao je Karadžić tvrdeći kako nije bilo prinudnih odlazaka.

Vojni analitičar Braun više je puta odbijao teze optuženog o dobrovoljnom napuštanju područja novouspostavljenih srpskih vlasti, kao i tvrdnju – da su se ubijanja događala zbog osvete nekontroliranih paravojnih grupa, a ne organizirano i potpomognuto Vojskom Republike Srpske (VRS) kao što tvrdi tužiteljstvo.

Odgovornost Prvog krajiškog korpusa

„To mi nije bilo poznato gospodine Karadžić. I meni se čini da je pomalo neobično da se ljudima nudi da idu bilo kuda drugdje osim svojim domovima. Osim ako nije postojala velika želja da se tim ljudima vide leđa“, objasnio je svoje protivljenje svjedok.

Karadžić je i ovom prilikom ponovio svoju tezu obrane – kako se civili nesrpske nacionalnosti nisu protjerivali već im se samo pomagalo u zaštiti od osvete koju su provodile „nekontrolirani elementi i grupe“.
Za situaciju na području Autonomne regije Krajina, koja je dovela do odlaska nesrpskog stanovništva, Braun direktno drži odgovornim Prvi krajiški korpus VRS-a

Prema vojnom analitičaru Braunu srpske paravojne skupine nisu mogle same izvršiti ubojstva i protjerivanja na tisuća stanovnika.

Za situaciju na području Autonomne regije Krajina, koja je dovela do odlaska nesrpskog stanovništva, Braun direktno drži odgovornim Prvi krajiški korpus VRS-a čije su jedinice po dokumentima zapovjedništva sudjelovale u etničkom čišćenju.

„U Bosanskom Novom operacije koje su se tamo vodile bile su planirane. I kao što sam već rekao prošli tjedan, slijedile su određeni obrazac koji se može dokumentirati. U mnogim slučajevima napade nisu izvršile paravojne grupe ili elementi izvan kontrole. Već se spominje 13.brigada u Prijedoru, 6.brigada u Sanskom Mostu, dio 13.divizije, zatim brigada u Kotor Varoši...to nisu bile odbjegle jedinice, izmakle kontroli“, negirao je tvrdnje optuženog svjedok.



Nakon dovršenja iskaza Brauna suđenje će se nastaviti u četvrtak iskazom još jednog zaštićenog svjedoka optužbe za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG