Dostupni linkovi

Četvorica boraca Armije RBiH optuženi za ubistvo ratnih zarobljenika Vojske RS


Tužilaštvo BiH (na slici) je podiglo optužnicu protiv četvorice pripadnika Armije RBiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Dževada Avdičevića, Ahmeda Hadžajlića, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Teočaka (istočna BiH) 1993. godine.

Oni se terete da su u svojstvu komandanta i pripadnika Armije RBiH sa područja Teočaka i okoline mučili, zlostavljali i premlaćivali zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), a kasnije skrivali njihove posmrtne ostatke.

„Optuženi su nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške tjelesne i duševne ozlijede“, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH pojašnjavaju da su osumnjičeni nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizovali “prijeki sud” i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice.

„Nakon počinjenog zločina, skrivali su tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka“, rečeno je u saopštenju objavljenom 24. decembra.

Navode optužbe, tužilaštvo će, kako se navodi, dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Sudu BiH je upućen prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

XS
SM
MD
LG