Dostupni linkovi

Afera sa Hrvatskim željeznicama širi se na BiH


Ilustracija: Midhat Poturović
Ilustracija: Midhat Poturović
Aktuelna afera u Hrvatskim željeznicama, u kojoj se tri lica sumnjiče za pronevjeru 3,7 miliona eura, barem prema iskazu jednog od optuženih, širi se i na Bosnu i Hercegovinu.

Andrija Sarić, bivši šef prodaje u “Agitu”, firme koja pripada Hrvatskim željeznicama i preko koje je izvlačen novac iz tog preduzeća, svjedočio je da su deset euro centi po toni prevezenog tereta uzimali bivši direktor Željeznica FBiH Ekrem Hastor i bivši šef sektora za komercijalne poslove na ŽRS Srećko Šaran.

Ekrem Hastor odlučno demantuje te navode ističući da je u svakom momentu spreman da dokaže i argumentuje svoje tvrdnje.

„Kad smo pravili ugovore gdje imamo međunarodni saobraćaj za naše korisnike prevoza, uvijek sam imao tri ponude i birao sam najbolju, odnosno najnižu cijenu koja se mogla dobiti na prevoznom putu. ’Agit’ je u principu imao najbolje cijene kroz Hrvatsku od strane Hrvatskih željeznica. Štitio sam svoju firmu i štitio sam svoje korisnike na području Federacije. I to je ono što ja mogu da kažem i mogu da dokažem, mogu da argumentujem, mogu da svjedočim, bilo šta“,
kazao je Hastor.
Bivši šef prodaje u “Agitu”, firme koja pripada Hrvatskim željeznicama, svjedočio je da su deset euro centi po toni prevezenog tereta uzimali bivši direktor Željeznica FBiH i bivši šef sektora za komercijalne poslove na ŽRS.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH saopštili su da se Hastor ne istražuje, ali nisu željeli potvrditi da li se, generalno, vodi istraga o umiješanosti rukovodstva federalnih željeznica u aferu u Hrvatskoj.

S druge strane, bivšem šefu sektora za komercijalne poslove na Željeznicama RS Srećku Šaranu ovo nije prvo suočavanje sa istragom - on je nepravomoćno osuđen na tri mjeseca zbog nesavjesnog rada u preduzeću. On takođe odbija optužbe Andrije Sarića i tvrdi da je svoje poslove radio savjesno, do odlaska iz preduzeća u ljeto 2005.:

„I šta se dešavalo poslije tog perioda ja ne znam, ali za period kad sam ja bio direktor sektora i vodio dogovorene prevoze na prugama ŽRS, niti firma ’Agit’, niti bilo koji drugi nije bio u mogućnosti da dogovara takve aranžmane ili moguće aranžmane u ŽRS“, rekao je Šaran.

Srećko Šaran smatra da Andrija Sarić koristi saznanja da se protiv Šarana već vodi postupak. Iz policije RS, međutim, najavljuju istragu na osnovu medijskih napisa o aferi “Hrvatske željeznice”. Za Šarana je to neobjašnjivo i podsjeća da suđenje u Hrvatskoj nije završeno, te da ništa još nije utvrđeno. U Željeznicama RS potvrdili su da sarađuju sa firmom “Agit”. Izvršni direktor za komercijalne poslove na željeznicama Slavko Gligorić medijima je rekao:

„Sva ona dešavanja koja nisu u skladu sa zakonom i sa našim tarifama i sa profesionalnošću smatram da će organi vjerovatno pokušati da dokažu i da određeni ljudi, ako postoji odgovornost, moraju da odgovaraju za to.“

Andriju Sarića hrvatsko pravosuđe tereti da je dio grupe koja je preko firme "Agit" u periodu od 2003. do 2008. godine prisvojila oko 3,7 miliona eura. Sarić je u svjedočenju pred hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) rekao da je uzimao pet centi po toni prevezene robe, dok su direktori Hrvatskih željeznica i "Agita", kao i rukovodioci željeznica iz BiH uzimali, navodno, duplo više.

Osim Sarića, za malverzacije na Hrvatskim željeznicama optuženi su i bivši predsjednik uprave tog preduzeća Davorin Kubak, direktorica “Agita” Biserka Robić, kao i bivši šef u Željeznicama Srbije Vladimir Vasiljević. USKOK je uhapsio hrvatske optuženike još 2009. godine.
XS
SM
MD
LG