Dostupni linkovi

Optuženi: Nalazi srebreničke istrage bez stvarnih dokaza


Radovan Karadžić u sudnici 2. veljače 2012.
Radovan Karadžić u sudnici 2. veljače 2012.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću završen je višednevni iskaz Jean Rene Rueza, bivšeg voditelja srebreničke istrage haškog tužiteljstva. U završetku unakrsnog ispitivanja Karadžić je nastavio dovoditi u pitanje nalaze njegove istrage masovnih smaknuća u srpnju 1995.godine nakon što je u zaštićenu zonu ušla Vojska Republike Srpske.

Prilikom osporavanja velikog broja ubijenih zarobljenika optuženi je ustvrdio kako su se haški istražitelji vodili glasinama i medijskim špekulacijama, bez stvarnih dokaza.

Makar su tijekom gotovo tjedan dana svjedočenja istražitelja Rueza prikazane brojne fotografije ehumacija masovnih grobnica Karadžić je ustvrdio kako ni jedna ne prikazuje veliki broj ubijenih.

Jean Rene Ruez u sudnici, 2. februar 2012.
Jean Rene Ruez u sudnici, 2. februar 2012.
„Zašto u ovoj Vašoj knjizi (o istrazi) ne vidimo fotografije s više od dvadesetak tijela? Gdje su te impresivne cifre i fotografije“, ispitivao je optuženi želeći dovesti u pitanje nalaze istrage.

„Kao prvo gospodine Karadžić Vi pretpostavljate da su takve fotografije snimljene. Drugo pretpostavljate da je svjedok može razmišljati kao da je on taj fotograf i analizirati koje su oni fotografije odlučivali snimiti, a koje ne. Mislim da postavljate ponovno jedno pitanje na koje nema odgovora“, prekinuo je raspravu sa svjedokom Haward Morrison, jedan od četiriju sudaca Vijeća.

Svjedok Ruez je napomenuo da on nije bio na čelu eshumacija, ali je dao objašnjenje zašto se nije moglo odmah fotografirati veliki broj ubijenih koji je istragom naknadno utvrđen. Odnosno ponovno je sud podsjetio na neovlaštena prekopavanja primarnih grobnica kako bi se sakrili razmjeri zločina.

„Ti su ostaci međusobno svi isprepleteni. Jer su pokopani korištenjem teške mašinerije pa su ponovno iskopane korištenjem teške mašinerije. Mnoga tijela su prilikom toga bila raskomadana u dijelove. Tako da je nemoguće tehnički imati fotografiju svega što se nalazi u grobnici“, objasnio je svjedok.

Izvor informacija

Iako su se u žustru raspravu optuženog i svjedoka upletali i suci i tužiteljstvo kako bi okončali liniju ispitivanja, Karadžić je ostao pri svom.

„Ja hoću da mi se pokažu fotografije da ih izbrojimo. Vi to ne možete! U redu“, konstatirao je optuženi.

Ruez je naglasio da su brojku nestalih muškaraca i dječaka nakon zauzimanja Srebrenice dobili nakon niza istraživanja koja i danas traju, a ne od medijskih špekulacija ili samo na temelju iskaza preživjelih i insajdera Vojske Republike Srpske s kojima su istražitelji razgovarali.

„Sada govorimo o 8000. Taj broj se nije tada pojavio. Pojavio se puno kasnije. U to vrijeme nije bilo definitivne cifre. Govorilo se o tisućama muškaraca koji su nestali. A koliko tisuća tada to nije bilo poznato“, odbacio je Ruez tvrdnje da se istraga namještala prema glasinama napominjući kako istraga i ehumacije i dalje traju.U dodatnom ispitivanju tužiteljstvo se osvrnulo na ubijanja na farmi Branjevo gdje je prema izjavi insajdera VRS-a Dražena Erdemović, koji je priznao krivnju za sudjelovanje, ubijeno oko 1200 zarobljenika. Budući da je tu brojku Karadžić osporavao, tužitelj Christopher Mitchell je podsjetio i na izjavu nekoliko drugih insajdera VRS-a koji su također upotpunili sliku o spomenutom zločinu.

Suđenje se nastavilo iskazom zaštićenog svjedok KDZ 333, također vezano uz zločine nakon zauzimanja Srebrenice od strane VRS-a. On je preživio smaknuća oko 500 zarobljenika zatočenih prethodno u školi u Pilici. Tijekom unakrsnog ispitivanja Karadžić je tvrdio da je cijela priča instruirana od strane haškog tužiteljstva te da je sve izmišljeno.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG