Dostupni linkovi

Optužnica protiv Todorića povučena na doradu


Ivica Todorić, arhivska fotografija

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) izvijestilo je da je, kako su naveli, "radi boljeg razjašnjenja stvari" povuklo optužnicu u slučaju Agrokor, u kojoj se tereti bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegove suoptuženike da su oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna (160 milijuna eura).

DORH je to objavio nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug Goran i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, koja je optužena zajedno s Todorićem.

Mirela Alerić Puklin radila je na predmetu Agrokor, a ostavku je podnijela 6. listopada prošle godine, nakon što je kod njezinog supruga u istrazi afere Janaf pronađeno oko četiri milijuna kuna (533.000 eura) za koje se sumnja da pripadaju bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, prvoosumnjičenom u tom slučaju.

Optužnica za ovaj postupak, u medijima nazvan “veliki Agrokor”, podignuta je u rujnu 2020. godine.

U prvoj reakciji bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić ocijenio je da je ova optužnica povučena kako bi se prikrila blamaža DORH-a u ovom slučaju.

"Kao što sam u brojnim javnim istupima od 2017. godine i tvrdio, ova optužnica protiv mene, moje obitelji i suradnika koja je danas povučena nema nikakve veze s realnosti i stvarnim stanjem i obično je smeće, a kako se dokazima kojima smo u posjedu i potvrdilo - napravljena je protuzakonito, na kriminalu. Razlog povlačenja optužnice jest potreba da se prikrije, blago rečeno blamaža Županijskog državnoga odvjetništva u predmetu Agrokor koji je započet prije više od četiri godine", priopćio je Todorić.

Da je to “blamaža DORH-a” ocijenio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora.

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Todorić je izručen iz Velike Britanije Hrvatskoj 8. novembra 2018. godine.

XS
SM
MD
LG