Dostupni linkovi

Optužnica protiv Milenka Stanića, ratnog predsjednika Kriznog štaba Vlasenice


Milenko Stanić, tokom suđenja zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću
Milenko Stanić, tokom suđenja zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je u ponedjeljak 27. decembra podiglo optužnicu protiv Milenka Stanića za zločine protiv čovječnosti na području Vlasenice, gradiću na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je u vremenskom razdoblju od aprila 1992. godine do marta 1993. godine u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu na području te opštine, kako je saopšteno, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti.

"On se tereti za zločine počinjene tokom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, kad je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te uništena i zapaljena imovina, a veći broj civila odveden u nezakonito zatočenje u Logor Sušica u Vlasenici", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, to je period kada je većinsko bošnjačko stanovništvo ubistvima, nezakonitim zarobljavanjem, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, prognano sa područja opštine Vlasenica, gradića koji je pedesetak kilometara udaljeno od Srebrenice.

Optuženi Milenko Stanić se tereti i za zločine nezakonitog zarobljavanja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica.

Tereti se i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Prema podacima udruženja žrtava, u Vlasenici je tokom 1992. godine ubijeno oko 2.800 Bošnjaka, od čega je 90 posto muškaraca i 10 posto žena.

Među ubijenima je i 188 maloljetnika.

Najviše ubijenih stradalo je u logoru Sušica.

Za ratne zločine u Vlasenici i logoru Sušica do sada su pravosnažno osuđene tek tri osobe. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2005. godine osudio je Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici.

XS
SM
MD
LG