Dostupni linkovi

Istražuju se 'tajne veze' termoelektrane Gacko i Optima grupe


Akumulirani gubitak lanca benzinskih pumpi Nestro petrol, koji posluje u okviru Optima grupe, u 2020. godini iznosio je 7,3 miliona konvertiblinih maraka
Akumulirani gubitak lanca benzinskih pumpi Nestro petrol, koji posluje u okviru Optima grupe, u 2020. godini iznosio je 7,3 miliona konvertiblinih maraka

Rudnik i termoelektrana (RITA) Gacko su u posljednjih pet godina bez ikakvog javnog nadmetanja dodjelili Optima grupi d.o.o. Banja Luka, posao nabavke dizel goriva vrijedan 29,1 milion konvertibilnih maraka (oko 14,5 miliona eura).

Zbog toga je Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini (BiH) Tužilaštvu Republike Srpske (RS) podnio krivičnu prijavu protiv rukovodstva ovog preduzeća.

Ugovori su, kako objašnjavaju iz TI, dodijeljeni putem pregovaračkog postupka koji se može primjenjivati samo u izuzetnim slučajevima propisanim Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Kancelarija za žalbe, TI i entitetski revizori više puta su upozoravali da tako rukovodstvo Rudnika i termoelektrane u Gackom, na jugoistoku BiH, favorizuje određenu kompaniju.

Uprava RITA-e Gacko nije odgovorila na pitanje Radio Slobodna Evropa (RSE) zbog čega je dizel gorivo posljednjih pet godina nabavljala isključivo od Optima grupe i to putem pregovaračkog postupka, kao ni koji su razlozi za „krajnju hitnost uzrokovanu nepredvidivim događajima“, koja se navodi u ugovorima sa Optima grupom.

Osnivač Optima Grupe je ruska kompanija NjeftegazinKor sa stopostotnim učešćem u osnovnom kapitalu preduzeća. Većinski vlasnik NjeftegazinKora je rusko državno preduzeće Zarubežnjeft sa sjedištem u Moskvi koje posluje pod zaštitnim znakom „Nestro“.

Optima grupa se bavi veleprodajom naftnih derivata proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih derivata i ulja i maziva ostvaruje kroz maloprodajnu mrežu Nestro petrol.

Na web stranici Optima grupe navodi se da je riječ o najvećoj naftnoj kompaniji u BiH i jedinoj kompaniji koja, kako piše, raspolaže zaokruženim poslovnim sistemom koji podrazumjeva: nabavku sirove nafte, preradu i proizvodnju naftnih derivata, veleprodaju, distribuciju, te plasman naftnih proizvoda u maloprodajnom segmentu kroz mrežu benzinskih stanica Nestro.

Iz ove kompanije nisu odgovorili na pitanje RSE da li su u posljednjih pet godina sve ugovore sa preduzećem RITA Gacko zaključili isključivo putem pregovaračkih postupaka.

Za pet godina nijedan otvoren postupak nabavke goriva

Damjan Ožegović iz TI kaže za Radio Slobodna Evropa da je ova organizacija prateći postupke javnih nabavki u Rudniku i termoelektrani Gacko, primjetila da oni pet godina unazad nisu uspjeli da provedu nijedan otvoren postupak za nabavku dizel goriva do kraja.

„Šta se dešava. Oni raspišu, odnosno objave javnu nabavku, jedan od ponuđača se žali, taj postupak bude poništen i oni pregovaračkim postupcima, bez objave obavještenja dalje nabavljaju gorivo od jednog te istog ponuđača i to je uvijek onaj koji se nije žalio – uvijek su u igri dva ili tri ponuđača“, objašnjava Ožegović.

Jedan od ponuđača dizel goriva koji je u posaljednjih pet godina učestvovao na skoro svim tenderima koje je raspisalo RITA Gacko je i Hifa petrol d.o.o. Sarajevo. Više puta su se žalili na postupak javnih nabavki, a Kancelarija za razmatranje žalbi je prihvatala njihove primjedbe.

„Optima i Hifa se prijave na otvoreni postupak, Hifa se žali s obzirom da tenderska dokumentacija ne bude uvijek u skladu sa Zakonom, Kancelarija za razmatranje žalbi poništi taj postupak i onda se Optimi podjeli ugovor pregovaračkim postupkom, gdje se Hifa i ne zove na pregovaranje. Dakle, to je najmanje transparentan postupak gdje oni odaberu jednog ponuđača kojem će da dodjele ugovor“, objašnjava Ožegović.

Kancelarija za žalbe više puta upozoravala na netransparentnost

Jedna od posljednjih Odluka Kancelarije za žalbe riješena u korist Hifa petrol d.o.o. Sarajevo donešena je početkom oktobra 2020. godine.

U odluci Kancelarije za žalbe se, između ostalog, navodi da je Hifa petrol u žalbi navela kako je 13. jula 2020. godine izabrana za najpovoljnijeg ponuđača, no odluku o tome nije dobila.

Na odluku o najpovoljnijem ponuđaču žalili su se Super petrol iz Banjaluke i Optima grupa. 28. jula na portalu Javne nabavke, RITA Gacko je objavila obavještenje o poništenju postupka nabavke, koja je prema dokumantaciji koju je dostavila Hifa petrol donešena 16. jula, tri dana kasnije od Odluke o najpovoljnijem ponuđaču.

U istoj žalbi Hifa petrol navodi da ugovorni organ nije imao osnova da kao osnovane prihvati žalbe ponuđača Super petrol i Optima grupe, te da okvirni sporazum dodjeli ponuđaču Optima grupa.

U žalbi se navodi da je RITA Gacko, budući da je imala tri prihvatljive ponude, bila obavezna da zakaže e-aukciju, što se nije dogodilo.

U Odluci Kancelarije za žalbe, između ostalog, navodi se da predmetno postupanje RITE Gacko, upućuje da ugovorni organ vodi predmetne radnje postupaka krajnje neprofesionalno, pri tome ne predočava niti zasniva osnovu o odlučenim činjenicama, a da u pogledu utvrđenih činjenica postoje kantradikcije, nepravilnosti i propusti u spisu.

Direktor Hifa petrola Muhamed Vrabac, u pisanom odgovoru za RSE, naveo je kako je njihov žalbeni postupak još uvijek u toku, te da izjave ne mogu davati do konačne odluke.

Zašto se ugovori dodjeljuju kroz netransparentne postupke?

Sve žalbe ostalih ponuđača nisu omele RITU Gacko da u posljednjih pet godina, gotovo 30 miliona maraka (oko 15 miliona eura) dodijeli najmanje transparentnim pregovaračkim postupcima.

Takvi postupci prema Zakonu o javnim nabavkama, navodi Damjan Ožegović iz TI, nikako ne mogu biti opravdanje za ponašanje ugovornih organa, jer Zakon jasno definiše da se razlog za upotrebu pregovaračkog postupka ni u kom slučaju ne smije dovesti u vezu sa ugovornim organom.

Zakon o javnim nabavkama izričito zabranjuje da se razlozi za primjenu pregovaračkog postupka pravdaju događajima koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu vezu sa ugovornim organom koji raspisuje tender. U TI smatraju da se iz cijele cijele priče jasno je da ugovorni organ sam uzrokuje „nepredvidive događaje“.

Razlozi za poništenje dosadašnjih postupaka, kako kažu u TI, su brojni i u najvećem broju slučajeva uzrokovala ih je uprava ovog javnog preduzeća.

„Nevjerovatno je da jedan ovako veliki ugovorni organ već pet godina nije uspio da nabavi gorivo nekim redovnim i transparentnim postupkom javnih nabavki. Mi smo zbog toga odlučili da podnesemo krivičnu prijavu i sada očekujemo šta će tužilaštvo o svemu tome reći“, kaže Ožegović.

On napominje da je i entitetski revizor dva puta do sada na ove nepravilnosti i upozoravao RITA Gacko, te da je Kancelarija za razmatranje žalbi, svaki put odlučujući o žalbi, poništavajući postupak, navodila da je riječ o očitom primjeru izostavljanja upravljanja postupkom.

„Da je to očigledno neprofesionalan pristup koji dovodi do nepotrebnog odugovlačenja postupka i što je najvažnije da utiče na načelo najefikasnijeg trošenja sredstava i u konačnici na krajnju procjenu zakonitosti radnji koje se pokreću i preduzimaju. Dakle, i nadležne institucije koje su imale uvid u ovaj slučaj su govorile da je tu upitna zakonitost i mi smo se najviše na to referisali“, kaže Ožegović.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS, pod čijim okriljem radi i javno preduzeće Rudnik i termolektrana Gacko, za RSE kaže da vjeruje da uprava ovog preduzeća ne bi uradila ništa mimo zakonskih propisa i ograničenja koji im omogućavaju nesmetano odvijanje procesa rada.

„Tako da u tom smislu vjerujem da TI ima pravo da kaže, ali ja sam ubijeđen da je uprava odradila maksimalno, štiteći se, naravno, u okvirima zakona i mogućnostima koje on pruža“, kaže Petrović.

Odakle BiH uvozi naftu?

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, naftni derivati čine više od 28 posto ukupne potrošnje energije u BiH. Najveći dio se troši u saobraćaju, a sva nafta na tržištu BiH dolazi iz uvoza.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je od 2009. do 2019. godine u BiH uvezeno oko devet miliona i 600 hiljada tona sirove nafte i devet miliona i 450 hiljada tona prerađene nafte i naftnih derivata.

Kada je u pitanju uvoz sirove nafte, podaci govore da se čak 98 posto uvozi iz Rusije, dok na ostale zemlje otpada svega dva posto.

NeftGazinKor je 2008. godine u Banjaluci osnovala firmu Optima grupa, preko koje nabavlja sirove derivate, prerađuje ih i proizvodi, te prodaje.

U Rafineriji Brod, u oktobru 2018. godine došlo je do velike havarije i požara u u kojoj je jedan radnik izgubio život, dok je deset povrijeđeno. Istraga o ovoj eksploziji još uvijek nije završena, a proizvodnja u Rafineriji do danas nije pokrenuta.

Prema podacima do kojih je došao portal Capital.ba, Optima grupa je u 2019. godini imala akumulirani gubitak od 1,4 milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,2 milijarde eura).

Optima grupa, koja je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, a u okviru koje posluje kompletna naftna industrija RS, godinama ostvaruje milionske gubitke, a najnoviji finansijski izvještaji pokazali su koliki je zaista minus ovog, ali i ostalih preduzeća iz grupacije.

Akumulirani gubitak lanca benzinskih pumpi „Nestro petrol“, koji posluje u okviru ove grupe, u 2020. godini iznosio je 7,3 miliona konvertiblinih maraka.

Ključni razlozi gomilanja dugovanja u naftnom sektoru su nedovoljna količina proizvedene nafte i naftnih derivata i veliki troškovi transporta zbog nedostatka infrastrukture.

Prema dostupnim revizorskim izvještajima, sposobnost ovih kompanija da nastave poslovanje zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva, a to je ruski Zarubežnjeft.

XS
SM
MD
LG