Dostupni linkovi

Oprošten dug ruskom vlasniku KAP-a


Kombinat aluminijuma Podgorica, mart 2009. Foto: Savo Prelević
Država Crna Gora se, prema nezvaničnim informacijama, odrekla više od 80 miliona eura, koje je po raznim osnovama mogla da naplati od Centralno-evropske aluminijumska kompanije, ruskog tajkuna Olega Deripaske, kao dosadašnjeg većinskog vlasnika podgoričkog Kombinata aluminijuma.

U ponedjeljak nije bilo moguće dobiti potvrdu ili demanti ove informacije, ali u Ministarstvu ekonomije kažu da će se, ovim povodom, naknadno oglasiti saopštenjem.

Neizmirene obaveze prema državnoj kasi nijesu bili smetnja da se KAP-u odobre nove subvencije za električnu energiju u vrijednosti od novih 60 miliona eura na račun poreskih obveznika, koji će, ukoliko ruski investitor ne vrati nove kredite, za koje je garantovala crnogorska Vlada, morati da plate još 135 miliona eura.
Oleg Deripaska

Zauzvrat, crnogorskoj državi bi samo pripale preostale akcije koje su u posjedu Deripaskine kompanije.

"Mi smo dali garanciju za kreditno zaduženje kompanije. Ne možemo mi garanciju na garanciju imati. Mi smo se odlučili da damo garanciju na kredit koji će da vraća kompanija. Ako to ne vrati akcije će biti prenijete na ranije vlasnike. Ko nam može garantovati? Možemo garantovati sa onim što imamo u KAP-u a to je vlasništvo. Nema nekih drugih garancija. Jer, kada bi ih imalo onda ne bi trebale naše garancije", kaže za RSE o ovom potezu vlade ministar ekonomije Branko Vujović.

Vujanović: Važno sačuvati proizvodnju


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, komentarišući informacije o Vladinom višemilionski vrijednom oprostu dugova vlasniku KAP-a, za Radio Slobodna Evropa, rekao da se proizvodnja aluminijuma, ako je važna za Crnu Goru, mora podržati.

"Ja mislim da je važno da sačuvamo tu proizvodnju. Ja mislim da ona predstavlja u jednom repro lancu značajan dio tog lanca gdje ukupno u ekonomiji Crne Gore ima posebnu vrijednost i da je u tom smislu značajano da se cjelina sačuva. Rušenje vrha te cjeline nanijelo bi ogromnu štetu ekonomiji i svim zaposlenima. Ja smatram da u tom kontekstu stvar treba objasniti a ne samo parcijalno gledati na ono što je pomoć",
rekao je Vujanović.

Prema navodima podgoričkih Vijesti, država Crna Gora se, između ostalog, odrekla sedam i po miliona eura za porez na dobit KAP-a iz 2006. i 2007., zatim šest miliona za električnu energiju, 13 miliona za Fond PIO i milon za dio poreza na zarade zaposlenih. Tu je još nekoliko različitih stavki za sume od 250 do 600 hiljada eura, a što sve zajedno čini sumu od preko 20 miliona eura.

Među, navodno, oproštenim obavezama firme CEAC, nalazi se i 60 miliona eura za dug KAP-a iz perioda prije međunarodnih sankcija '90-ih, koji je trebalo da budu oprošteni samo u slučaju da Deripaskina kompanija ispuni investicione obaveze predviđene prvobitnim ugovorom, što se nije desilo.

"To je primjer najgore privatizacije, čiji računi sada stižu na naplatu",
kaže član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ispred opozicione Nove srpske demokratije Radojica Živković.

"Sve je to posljedica privatizacije koja je obavljena između četiri oka, između Deripaske i Đukanovića u nekom od podgoričkih kafića. Sada on prosto to mora da radi za dogovore za koje mi ne znamo kakvi su sklopljeni. To što imamo neki zvanični ugovor to nije stvarno stanje. Privatizacija KAP-a je veoma sumnjiva i ne znamo što su dogovorili u četiri oka. Evo, to sada izlazi na površinu"
, kaže Živković.

Radnicima važno da kombinat radi

Predsjednik Sindikata aluminijuma KAP-a Rade Krivokapić kaže: "Radnicima je najvažnije da Kombinat radi".

"Znamo da je država Crna Gora dala veliki doprinos da bi Kombinat opstao. Mislim da smo mi za jednu firmu kao što je CEAK jako mali da bi oni osjetili neku štetu od toga hoće li se kombinat zatvoriti ili ne. Za Crnu Goru smo jako značajni i veliki zalogaj, to je sigurno",
navodi Krivokapić.

Mi kao Sindikat ne bi voljeli da nam se imputira ništa u suštini što se tiče politike. Političari su ga svojevremeno zatvarali pa su ga onda po potrebi zatvarali. Ono što je najvažnije za radnike i Sindikat je da Kombinat radi, kaže Rade Krivokapić.

Krivokapić je prokomentarisao inicijativu predsjednika opozicionog Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, koji od Vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić traži da preispita zakonitost i štetnost Vladine odluke da sklopi Ugovor o poravnanju sa ruskom kompanijom koja gazduje KAP-om.

"Mi kao Sindikat ne bi voljeli da nam se imputira ništa u suštini što se tiče politike. Političari su ga svojevremeno zatvarali pa su ga onda po potrebi zatvarali. Ono što je najvažnije za radnike i Sindikat je da Kombinat radi. A nadležne institucije neka se bave time da li je bilo potrebno ili ne potpisivati ovo",
kaže on.

Branko Vujović, oktobar 2010.
Ministar ekonomije Vujović je za RSE prokomentarisao Medojevićevu inicijativu.

"To je njegovo pravo da podnosi ako smatra da treba da podnosi. Mislim da bi bilo korektno da je javnosti saopštio svoj stav. Njegov stav je bio da se raskine ugovor i da KAP ide u stečaj. Umjesto toga mi smo prihvatili program restrukturiranja i on je prihvaćen polovinom prošle godine i na bazi tog programa je sprovedeno ono što je do sada sprovedeno, racionalizacija radne snage i druge mjere koje će obezbijediti da KAP može uspješno poslovati. U okviru toga je i preuzimanje dijela garancija koje je preuzela Vlada. Dakle, to je već objašnjeno prije godinu i po. Ništa se novo nije desilo u odnosu na te odluke koje su ranije donijete samo što je to sada pretočeno u ugovoru o poravnanju"
, rekao je Vujović.

Živković iz Nove srpske demokratije smatra da je akcija državnih organa potrebna, ali ne očekuje da će do nje i doći.

"Mi smo to kandidovali davno pred državnim organima ali na žalost državnih organa u Crnoj Gori nema po tom pitanju. To je sve pod strogom kontrolom onih koji daju taj novac. Ne treba očekivati da sada ti državni organi preko noći nešto urade. Državni organi nikada neće to uraditi dok je ova vlast,"
kaže Živković.
XS
SM
MD
LG