Dostupni linkovi

Oprečna mišljenja pred sastanak u Briselu


Sjedište Evropske unije u Sarajevu
Predstavnici političkih stranaka iz dvotrećinske većine u Parlamentarnoj skupštini BiH u petak su u Sarajevu, u sjedištu Delegacije EU, razgovarali o pravnim rješenjima provođenja odluke Sejdić i Finci. Na sastanak stranačkih lidera iz BiH u Pragu 2. decembra neki idu sa optimizmom, a neki ne.

Sastanci predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka održavaju se u organizaciji EK i u prvom planu su tehnička pitanja, o čemu se razgovarali i na ovom trećem po redu sastanku. Lidija Korać, iz SDP-a BiH, kaže da je u petak postignut visok stepen saglasnosti o pojednim pitanjima:

„Ne mogu vam reći konkretano koja su točno rješenja, koji su modeli, ali zasigurno smo dali odgovor na mnogo pitanja koja se mogu postaviti, od toga koji obuhvat je amandmana na Ustav BiH, koji obuhvat je izmjena i dopuna Izbornog zakona. Tu smo postigli doista visok stupanj suglasja i ja se nadam da će 2. decembra biti postignut sporazum.“

Otvorena su sva moguća pitanja, dodaje Šefik Džaferović iz SDA. Pak, stranke su se dogovorile da u javnost ne izlaze sa konkretnim stvarima:

„Jedno od pitanja koje se danas pojavilo, i cijelo vrijeme se pojavljuje, je: kada se postigne politički dogovor, šta iz političkog dogovora situirati u Ustav BiH, a šta u Izborni zakon BiH?“

Član SNSD-a Staša Košarac pred sastanak bh. lidera u Pragu jeste umjereni optimista, ali, po njemu, i za Republiku Srpsku problemi se nalaze u Federaciji BiH:

„Evidentno je da postoji nerazumijevanje između bošnjačkih i hrvatskih stranaka o određenim pitanjima. Mislim da će to biti težišno pitanje i u Pragu.“

Borjanu Krišto, iz HDZ-a kaže da nema se šta novo reći i nije optimistična:

„Kako i biti u ovakvim okolnostima i odnosima? Ja nastojim biti realna uvijek. Pričali smo o pravnim stajalištima - i teško je govoriti da tu postoji određen stupanj suglasnosti, ali naravno da postoji u određenim stvarima. HDZ BiH čini sve da uistinu napravi iskorak, prije svega za BiH i za njene sve konstitutivne narode i građane koji u njoj žive.“

Naredni sastanak lidera političkih stranka posvećen implementaciji presude Sejdić- Finci održaće se u Pragu 2. decembra.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG