Dostupni linkovi

Opozicija traži smjenu vlasti u RS zbog loše ekonomije


Ilustracija
Ilustracija
Zbog loše ekonomske politike po RS i njene građane, Srpska demokratska stranka zatražila je od predsjednika RS Milorada Dodika da iskoristi ustavno pravo i zatraži smjenu kabineta Aleksandra Džombića. Druge dvije opozicione partije, Partija demokratskog progresa i Demokratska partija, mišljenja su da se smjenom aktuelne vlade ne bi ništa promijenilo i da bi jedino rješenje bilo u smjeni kompletne vlasti u ovom bh. entitetu.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić, obrazlažući razloge zbog kojih je ova stranka zatražila smjenu Vlade RS, istakao je da je aktuelna vlast prokockala šanse i da zbog ukorijenjene korupcije nije sposobna da povede RS u bolje dane.

„Mi smo rekli da predsjednik Republike treba prvo da smijeni ovu sadašnju vladu kao simbolični gest prihvatanja da su neophodne promjene, odnosno da se nešto hitno mora uraditi. Ukoliko oni i dalje budu negirali da postoji bilo kakav problem, da ova vlast kao i prethodne vlasti radi pošteno u interesu naroda, jasno je da nikakvog napretka neće biti - naprotiv, da ćemo još brže srljati u propast“, ocjenjuje Bosić.

Mladen Bosić, lider SDS-a: Predsjednik Republike treba prvo da smijeni ovu sadašnju vladu kao simbolični gest prihvatanja da su neophodne promjene, odnosno da se nešto hitno mora uraditi.
SDS upozorava da je loša ekonomska politika po ovaj bh. entitet i njegove građane koju vodi SNSD-ova vlast već šest godina ispraznila fondove, potrošila novac od privatizacije za zgrade administracije, neproduktivne investicije i luksuzne limuzine i prezadužila RS. Ukupni dug iznosi blizu 4,5 milijardi KM.

Ova vlada je odgovorna za kolaps ekonomije i privrede, kao i za socijalne tenzije i štrajkove, mišljenja je Bosić.

„Da bi se nešto preduzelo, morali bi prije svega da prihvate realno stanje, znači ne onu sliku koju pokušavaju prikazati o blagostanju i dobroj situaciji u RS, nego priznati da su razne investicije i ono što se događalo do sada ustvari promašena politika i izgubljena šansa“, smatra Bosić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da smjena aktuelne Vlade RS nije riješenje jer ona, kako kaže, samo izvršava ono što predsjednik RS hoće.

„Ne bih se bunio da se Vlada smijeni jer mislim da ona nema ni ideje, ni vizije, ni koncepcije, ali bojim se da to neće niko imati. Suštinski problem RS jeste nezaposlenost, jeste veliko i sve veće zaduživanje Vlade da bi pokrivala budžet, jeste potpuni nedostatak bilo kakve ideje u dijelu koji se odnosi na stimulisanje investicija, privlačenje stranih i domaćih investicija. Naprotiv, sve što se radi jeste otežavanje poslovanja povećanjem poreza umjesto onoga što se u krizi svuda u svijetu radi - smanjenje poreza“, kaže Bosić.

Čavić: Personifikacija pogrešne politike

Aktuelna vlada predstavlja samo nastavak jedne politike koja je ekonomski pogrešna, ali se ništa neće dobiti samo njenom smjenom, smatra i predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

„Ova vlada je samo personifikacija pogrešne politike. Nije rješenje promijeniti vladu, nego je rješenje promijeniti vlast u potpunosti i uzeti vlast onima koji su dobili mandat da je vrše već drugi put, a to je prije svega SNSD“, smatra Čavić.
Dragan Čavić
Dragan Čavić

Iako prema mišljenju Čavića ova vlada zaslužuje da ode, ne vjeruje da inicijativa SDS-a može dati i neke rezultate.

„Mislim da se ta inicijativa može i na drugi način provesti, posebno kroz Narodnu skupštinu, pa se može utvrditi da li postoji spremnost da se radikalno stvari mijenjaju. Zbog toga će ova vlast ostati, a mi iz opozicije ćemo tražiti da se stvari mijenjaju u potpunosti“, ocjenjuje on.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović zahtjeve za smjenu Vlade ocijenio je samo dijelom predizborne kampanje SDS-a za lokalne izbore koji će se održati ove godine.

„Ja smatram da je rano za početak predizborne kampanje. Neke stranke svoje programe definiraju i tempo određuju kako oni misle, ali to je zaista pitanje za predsjednika RS“, rekao je Kasipović.

Vlada bi ozbiljno trebala da razmotri da svako zaduženje, jer je težište kako povećati efikasnost korišćenja pozajmljenog novca, kaže savjetnik predsjednika RS za ekonomska pitanja Rajko Tomaš.

„Problem nije u zaduženosti nego se uvijek postavlja problem kako smo iskoristili neki kredit za vlastiti razvoj. Težište treba da bude na tome da povećamo efikasnost korišćenja novca koji smo posudili“, kaže on.

Povod da SDS zatraži smjenu kabineta Džombića bio je nedavni sastanak predsjednika Dodika sa ekonomistima u Banjaluci - prvi takve vrste nakon šest godina vladavine njegove stranke u RS. Dodik je tada izjavio da zaduženost RS nije alarmantna i da je manja od 40 posto bruto društvenog proizvoda, ali da bi se postepeno trebalo prestati sa zaduživanjem za javni sektor i povećati zaduživanje i investicije u infrastrukturu i realni sektor.
XS
SM
MD
LG