Dostupni linkovi

Opozicija skeptična oko novog ugovora


Izradnja autoputa - ilustrativna forografija
Izradnja autoputa - ilustrativna forografija
Umjesto austrijskog Štrabaga (Strabag), sa kojim je Vlada Republike Srpske raskinula ugovor o izgradnji mreže autoputeva, posao oko izgradnje dionice autoputa Banja Luka - Doboj dobio je slovenački CPM iz Maribora. Vrijednost ovog posla procjenjuje se na 300 miliona evra.

Ugovor o potkoncesiji potpisan je u nedjelju u Banjoj Luci, a mariborski CPM u narednih 60 dana Vladi RS mora dostaviti dokaze o finansijskoj sposobnosti za izvođenje radova.

Premijer RS Milorad Dodik istakao je da je novo opredjeljenje RS kod izgradnje autoputeva davanje koncesija na određene dionice.

„Jedna od prvih dogovorenih je upravo ova dionica Doboj - Banja Luka. Mi smo uvjereni i vidjeli smo spremnost i sposobnost kompanije iz Slovenije i bankarsku podršku slovenačkih banaka koju su nam predočili, a i garancije koje su davali dobijaju od strane slovenačke vlade. I na dnevnom redu mog nedavnog susreta sa gospodinom Pahorom, premijerom Slovenije, bila je i tema ove vrste,“ kazao je Dodik.

Mrežu autoputeva u RS, na bazi koncesije od 30 godina, trebao je graditi austrijski Štrabag. Ugovor potpisan u novembru 2008. godine Vlada je raskinula u julu ove godine jer ova kompanija nije mogla da obezbijedi novac za gradnju. Nijedna međunarodna finansijska institucija ne želi kreditirati projekte koji se dobiju na bazi direktne pogodbe.
Da se u tender nije išlo zato što bi se izgubilo mnogo vremena je nešto najlicemjernije što sam ja čuo u posljednjih 10 godina - i uz to je ponižavajuće za ovaj narod, jer se dobro zna da smo izgubili tri godine upravo zato što nije bilo tendera, kaže Igor Crnadak.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, objašnjavajući zašto Vlada RS nije raspisala međunarodni tender već ponovo išla na direktnu pogodbu, kaže:

„Ali ovo je naša želja da ne izgubimo puno u vremenu i potkoncesionar koji je prihvatio na sebe obavezu da obezbijedi sredstva ne traži pomoć od svjetskih finansijskih institucija, nego na drugi način zatvara ovu finansijsku konstrukciju.“


Član Partije demokratskog progresa Igor Crnadak uvjeren je da potpisivanje ugovora o izgradnju dionice autoputa Banja Luka - Doboj ima za cilj samo političku promociju.

„Da se u tender nije išlo zato što bi se izgubilo mnogo vremena je nešto najlicemjernije što sam ja čuo u posljednjih 10 godina - i uz to je ponižavajuće za ovaj narod, jer se dobro zna da smo izgubili tri godine upravo zato što nije bilo tendera,“ ocjenjuje Crnadak.

Sumnje

Sama činjenica da slovenačka firma bankarske garancije treba dostaviti tek u oktobru, nakon izbora, govori da se radi o političkoj pozadini cijele priče, od koje neće biti ništa, kaže visoki funkcioner Srpske demokratske stranke Dušan Stojičić.

„Ovaj potkoncesioni ugovor će biti dobro političko sredstvo i alat u rukama Vlade, koja, između ostalog, za svoje četiri godine nam priča i tu bajku o autoputevima u RS, a vidimo da ni ono što se gradi od Banje Luke do Gradiške nije završeno i da niko ne zna ni cijenu koštanja kilometra, ni kada će biti gotovo, ni šta znači uopšte sve to ukoliko nema dogovora sa Hrvatskom oko mosta na Savi i oko priključka na autoput kroz Hrvatsku. Prema tome, zaista mi je žao, ali mislim da je ovo par ekselans politička, predizborna priča“, smatra Stojičić.

„Teško je u ovom trenutku reći da li je ovo sad samo još jedan politički pokušaj da se pridobiju glasači, ili su stvarno radi o nekom ozbiljnom investitoru za izgradnju ovoga put,“ rekao je poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić.

Osim što je i ovaj ugovor tajan, sumnju javnosti u čitav posao izazvale su i informacije da se mariborski CPM nalazi u finansijskim problemima. Prema navodima slovenačkih medija, dva puta su u posljednje vrijeme pred sudom pokretani postupci potražioca za stečaj ove firme zbog dugovanja od oko 800.000 evra.

Direktor slovenačkog CPM Janez Škoberne rekao je da je ovo veliki posao za kompaniju i da zasluge za to ima i slovenačka vlada. On je dodao da su uslovi kreditiranja kod slovenačkih banaka još uvijek poslovna tajna.

„Mi smo u tijeku pogađanja dokazivali svoju sposobnost da možemo da obezbijedimo ove stvari. Kao što sam već na početku i rekao, ova pogodba znači za nas u ovo vrijeme poslovnu tajnu,“ kazao je on.
Neka mi pokažu te slovenačke banke koje imaju taj kapital da finansiraju neznano šta. Ako to nije mogao jedan Štrabag, jedna mnogo jača firma, stvarno ne znam kako će to jedan CPM, kaže Svetlana Cenić.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić smatra da se radi o sumnjivom poslu jer se sve odvija opet pod velom tajnosti i sa firmom lošeg kredibiliteta.

„Vidimo kakav kredibilitet ima firma po tome šta su uradili u Federaciji i oko Tuzle, da su ojadili ljude, da su čak bili protesti radnika kojima nisu isplatili ni plate, ni doprinose, niti bilo šta, da je kćerka firma u stečaju, a da se otvara druga u Laktašima. Ti podaci sve govore, kao što govore i pisanja u slovenačkoj štampi i izvještaji ovlaštenih vještaka. Ako neko nije u stanju da isplati ni 10.000 duga mjesečno, znači ne može odjednom nego u dinamici, šta mi treba da očekujemo ovdje? Da će da nađu 300 miliona? I neka mi pokažu te slovenačke banke koje imaju taj kapital da finansiraju neznano šta. Ako to nije mogao jedan Štrabag, jedna mnogo jača firma, stvarno ne znam kako će to jedan CPM,“ kazala je Cenić.

U Vladi RS očekuju da bi radovi oko izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj mogli početi krajem septembra ili početkom oktobra. Vlada je u obavezi obezbijediti potkoncesionaru riješene imovinsko pravne odnose i projekat puta u fazi u kojoj je izrađen.
XS
SM
MD
LG