Dostupni linkovi

Opozicija potpisala zajednički nastup na parlamentarnim izborima


Hrvatski parlament, 27.10.2010.
Hrvatski parlament, 27.10.2010.
Iako je do parlamentarnih izbora u Hrvatskoj još godinu dana, izborna kampanja je očito započela.

Zajednički nastup na izborima, izborna pobjeda a potom izgradnja Hrvatske na drugačijim vrijednostima nego do sada, poručeno je sa zajedničkog potpisivanja “Saveza za promjene” četiri oporbene stranke – Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) , Hrvatske narodne stranke (HNS) , Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i Istarskog demokratskog sabora (IDS) u utorak u Kastvu na kvarnerskoj rivijeri.

Radimir Čačić, Foto: Enis Zebić
“Dok vladajući u Saboru donose proračun očaja i beznađa, mi smio iskoristili ovaj savršeni dan i građanima ove zemlje ponudili nadu,”,
kazao je prvi čovjek narodnjaka Radimir Čačić, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović dodao je:

“Ono što jamčimo – a naravno na tome ne ograničavamo svoje ciljeve i svoj domet – jest dosljedno, odgovorno i beskompromisno provođenje zakona, istih pravila zan sve, pravila jedne čvste, organizirane i napredne zajednice.”


"Mi imamo oporbena rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu. Ta rješenja temelje se na tri osnovna stupa - snažni gospodarski rast temeljen na stvaranju novih vrijednosti, manja i učinkovitija državna potrošnja i mijenjanje sustava društvenih vrijednosti", stoji u Deklaraciji „Saveza za promjene“ u kojoj se naglašava da je to snaga koja će pokrenuti nacionalnu energiju stvaranja boljega života u boljoj Hrvatskoj.
Jadranka Kosor u Saboru tokom izlaganja Zorana Milanovića prilikom rasprave o povjerenju Vladi, 27. listopad 2010.

Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kritizirala je oporbene lidere koji su u utorak bili u Kastvu, a ne na glasanju u proračunu, podsjećajući da plaću zarađuju u Saboru, a ne drugdje.

„Žao mi je što je oporba na čelu sa socijaldemokratima ignorirala sve naše napore",
kazala je nakon uspješnog izglasavanja proračuna i ustvrdila kako je za nju – citiramo – „potpuno neshvatljivo da čelnik SDP-a s vodstvom kluba danas nije u sabornici. Ovdje je njihovo radno mjesto i ovdje se primaju saborske plaće i taj se posao ovdje mora odraditi", poručila je premijerka.

Prve ocjene pozitivne


Prve ocjene oporbenog potpisa generalno su pozitivne.

„Težina potpisanog oporbenog sporazuma je velika, iako je – naravno – simbolička,”
kaže za RSE profesor predmeta ‘Politički sustav Hrvatske’ na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Ivan Grdešić.

“Na jedan predizborni dokument vladajuće koalicije – mislim na ovaj državni proračun – odgovoreno je drugim predizbornim dokumentom - sporazumom o koaliciji za promjene. Dakle, u tom smislu je zaista započela izborna borba i politička kampanja,”
kazao je on.

Ono što još nije jasno su neposredni odgovori kako to stanje popraviti i na koga ta opozicija stvarno u izbornoj odluci računa, kaže Ivan Grdešić.
Po njegovoj ocjeni, važnost ovog sporazuma je u tome da je građanima sada jasno tko su glavni politički protivnici na sljedećim izborima, i imati će vremena da procijene i jedan i drugi savez.

“Sam dokument kojim se proglašava oporbeno savezništvo za promjene mislim da je na neki način izvršio svoju funkciju, premda mislim da bi mogao biti bolji. On treba reći zašto se koalicija oblikuje, i u čemu je njihov glavni cilj. Dakle, to još uvijek ne može biti programski document koalicije što će se napraviti, nego više razlog zašto su zajedno, i kakvog to ima smisla. Ono što još nije jasno su neposredni odgovori kako to stanje popraviti i na koga ta opozicija stvarno u izbornoj odluci računa”,
naglašava Grdešić.

“Tek će vrijeme pokazati je li danas ponuđena alternative upravo ona koja nam je potrebna,” kazao je za RSE politički komentator portala index.hr Tomislav Klauški.

“Protekle godine su nas naučile da budemo skeptični prema bilo kakvom takvom okupljanju opozicije i političkih snaga. Tako da doista treba vidjeti hoće li to biti promjena na bolje. Ja sam skeptičan prema bilo kojoj stranci u Hrvatskoj i bilo kojem političaru dok ne vidim kako će to izgledati. Pitanje je kako će se birači opredijeliti – hoće li izabrati manje loš HDZ, ili možda malo bolju oporbenu koaliciju...”
navodi Klauški.

“Danas se nije dogodilo ništa, osim potpisivanja dokumenta kojeg su još pred dva mjeseca napisali dvoje najozbiljnijih ljudi u toj koaliciji – Vesna Pusić i Neven Mimica,”
kaže politički analitičar Davor Gjenero, najavljujući u izjavi za RSE kako će u budućem funkcioniranju ove koalicije najviše problema generirati najsnažniji član – socijaldemokrati i njihov lider Zoran Milanović.

“Gospodin Milanović je svojim biračima dao izgled brze smjene vlasti – ili kroz izglasavanje nepovjerenja Vladi, ili kroz neizglasavanje proračuna. Pomalo je gubitnički na dan kada Vlada bez problema provede proračun u parlamentu potpisivati dokument koji je odavno napisan. To je samo pokušaj da se održi privid nekakve uspješnosti gospodina Milanovića u njegovom biračkom tijelu,”
zaključuje Gjenero.
XS
SM
MD
LG