Dostupni linkovi

Opozicija: Vlada krivac za ekonomsko posrtanje Crne Gore


Ilustracija
Da li je Crna Gora blizu ekonomskog kolapsa i bankrota izazvanog ubrzanim kreditnim zauživanjem i pristizanjem na naplatu državnih garancija stranim kompanijama – ključno je pitanje o kome se raspravlja u Skupštini Crne Gore. Povod je opoziciona interpelacija za pretresanje rada Vlade u oblasti ekonomije. Stavovi o ekonomskoj i socijalnoj budućnosti Crne Gore su duboko suprostavljeni.

Za prethodnih šest godina javni dug Crne Gore je udvostručen s tendencijom daljeg rasta, dosadašnja i buduća kreditna zaduženja i davanje državnih garancija stranim kompanijama rezultiraće smanjenjem standarda, prezaduživanjem društva i vjerovatno bankrotom države. Ovo su konstatovali poslanici opozicije koji su podnijeli interpelaciju za pretresanje rada Vlade u oblasti ekonomije. Dosadašnja ekonomska politika Vlade rezultirala je siromašenjem građana a ujedno bogaćenjem tajkuna kojima je omogućeno iskorišćavanje državnih resursa.

„Životni standard će i dalje padati iz dana u dan, sve vrste kriminala i korupcije će i dalje razarati društvo, tajkuni i takozvani kadrovi će nastaviti da se bogate na rasprodaji preostalih resursa i takvo stanje može da potraje samo dok se ne potroše te pare”, tvrdi poslanik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić.

Ministar finansija Milorad Katnić je govoreći o stanju crnogorske ekonomije, između ostalog odbacio ocjene opozicije o propasti ekonomije i na osnovu podataka konstatovao da su u Crnoj Gori stvoreni uslovi za stabilan rast crnogorske ekonomije. Ocjene opozicije ministar Katnić je ocjenio neobjektivnim.

Milorad Katnić
Milorad Katnić
"Crna Gora je zabilježila značajan rast. Dakle, ne želim da kažem da je situacija dobra. Ne želim da kažem da smo zadovoljni ovim rezultatima, ali sigurno da se ne mogu složiti sa opštom ocjenom da Crna Gora nije napredovala posljednjih godina, da se Crna Gora nalazi u stanju propadanja i to nisu realne ni objektivne ocjene koje ste saopštili“, istako je Katnić.

Neposredan povod da tri opozicione stranke podnesu interpelaciju za pretresanje rada Vlade u oblasti ekonomije je Vladina odluka da se dodatno zaduži kod Kredit Sviss banke za 150 miliona eura uz 8 kamate, čijom će se trećinom finansirati postojeći dug upravo kod te banke, a ostatak od oko 100 miliona eura biće utrošeno za pokrivanje deficita budžeta i servisiranje dugova.

Opozicija je konstatovala da je evidentno ekonomsko posrtanje Crne Gore u gotovo svim oblastima o čemu govore prekomjerna kreditna zaduženja, davanje državnih garancija na izuzetno visoke iznose privatnim stranim kompanijama, i dovođenje Crne Gore na ivicu bankrota. U interpelaciji se navodi da ukupan dug Crne Gore iznosi 1,6 milijardi eura, čije je učešće u prošloj godini iznosilo blizu 56% bruto domaćeg proizvoda, te da postoji tendencija rasta zbog povećanog nivoa zaduživanja i što će bruto proizvod realno rasti ponižoj stopi od planirane.

Zato opozicija procjenjuje da zbog ovakve Vladine politike neće biti planiranog ekonomskog oporavka u 2014 godini. Opozicija upozorava da bi vrlo brzo mogle stići na naplatu date garancije za zaduživanje Kombinata aluminijuma kod OTP banke od blizu 50 miliona eura i ruske VT banke za 60 miliona, što nameće obavezu drugačijeg pristupa rješavanju problema, za koje aktuelna Vlada nije spremna ni sposobna, navode na kraju potpisnici intepelacije.

DPS: Vlada se ponaša domaćinski

Komentarišući javni dug ministar Katnić je konstatovao da država svake godine vraća oko 240 miliona eura starih dugova, ali je odbacio da se zaduživanjem ne finansiraju investicije. Katnić je rekao da je javni dug Crne Gore duplo manji nego u državama eurozone.
Jedna od sjednica crnogorskog parlamenta, foto: Savo Prelević
Jedna od sjednica crnogorskog parlamenta, foto: Savo Prelević

„Mislim da u relativnim pokazateljima i u dijelu javnog duga, iako dijelim tu brigu da je negativna dinamika i negativan razvoj javnog duga, da smo ostvarili dobar rezultat i obezbjedili stabilnost za javne finansije i za ukupan ekonomski sistem“, rekao je Katnić.

I iz vladauće Demokratske partije socijalista je poručeno da Vlada odgovorno obavlja svoj posao.

„Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku, potpuno se odgovorno domaćinski odnosi prema građanima Crne Gore i odlično se snalazi u ovim teškim ekonomskim vremenima“, ocijenio je poslanik Zoran Jelić.

Deficit tekućeg računa, veća potrošnja nego proizvodnja, izostanak smanjivanja zarada u javnom sektoru, pad broja zaposlenih u realnom sektoru, pad investicija i zanemarljiv izvoz su ključne karakteristike crnogorske ekonomske politike saopštio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

„To je rak rana naše ekonomije i ja tu ekonomiju zovem „narkonomija“. Zato što je ušla u zonu zavisnosti, gdje smo zavisni od inostranih investicija. Vi znate da je najveći pad investicija u Crnoj Gori, u poređenju sa Kosovom, Srbijom sa Makedonijom. Zašto nemamo velike prihode, zašto nemamo izvoz, zašto nemamo nove investicije u realni sektor? Nemamo zato što je vaša ekonomska politika došla do zida!“ kaže Medojević.

I manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska patrtija je zabrinuta povećanjem javnog duga, saopštio je Damir Šehović.

„Definitivnomoramo pogledati istini u oči i moramo reći da je dinamika povećanja javnog duga u prethodnih nekoliko godina više nego zabrinjavajuća. Ako se ne napravi zaokret u skorije vrijeme, onda se plašim da – ne samo generacije koje dolaze mogu ostati bez svoje budućnosti nego i mi možemo ostati bez svoje sadašnjosti“, napomenuo je Šehović.

Poslanici opozicije su insistirali da je aktuelna Vlada kriva za sadašnju ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i pozvali građane da na narednim izborima ne daju podršku aktuelnim vladajućim političkim subjektima.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG