Dostupni linkovi

Opozicija u RS: Parlament postaje zona sumraka


Nakon napuštanja sjednice, 8. decembar 2013.
Nakon napuštanja sjednice, 8. decembar 2013.
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS izvadili su mikrofone iz konzola i predali ih predsjedniku entitetskog parlamenta Igoru Radojičiću u znak protesta zbog činjenice da je budžet za 2014. godinu u subotu uveče usvojen za pola sata, glasovima vladajuće koalicije i to na ivici kvoruma, sa 42 glasa.
Opozicionari su zamjerili vladajućoj koaliciji i činjenicu što nije bilo direktnog prenosa na Radio televiziji Republike Srpske kako bi građani, kako su istakli, vidjeli šta se dešava. Za to su optužili predsjednika NSRS Igora Radojičića.
Poslanik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je opozicija izvela performans s mikrofonima jer parlament “postaje zona sumraka”. Činjenica da je tako važan dokument usvojen za pola sata i bez tv prenosa govori o odnosu vlasti prema građanima – smatraju opozicionari.
“Mi želimo da budemo hor građana RS što podrazumijeva da ih ne pljačkamo, omalovažavamo i vodimo u dužničko ropstvo”, naglasio je Govedarica podsjećajući da je usvojeni budžet dužnički i istakavši da se on za vlast zove “izbore ni slučajno ne smijemo izgubiti”.
Nakon što je opozicija izvela performans s mikrofonima i napustila zasijedanje parlamenta, poslanici vladajućih stranaka ocijenili su da je riječ o “političkoj kampanji opozicije”.
“Suština je javni prenos koji opozicija žerli da iskoristi u predizborne svrhe kako bi privukla glasove birača”, rekao je poslanik Socijalističke partije RS Saša Čudić.

Usvojena ekonomska politika RS za 2014.

Usvojena ekonomska politika RS za 2014.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini u nedjelju je usvojena Ekonomska politika RS-a za 2014. godinu, po hitnom postupku. Posebnoj sjednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici opozicije. Podršku Ekonomskoj politici dalo je 48 poslanika, niko nije bio protiv, a suzdržana su bila dva parlamentarca.

Tokom zasjedanja usvojene su i ostale razmatrane tačke, odluke o kratkoročnom zaduživanju RS-a emisijom trezorskih zapisa u ovoj i narednoj godini, te Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak - po hitnom postupku i Odluka o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci (EIB ) po Projektu izgradnja autoputa Banja Luka - Doboj.

Tokom subotnje burne rasprave o budžetu, najveća zamjerka opozicije odnosila se na činjenicu da u narednoj godini ukupna dugovanja RS dostižu čak 560 miliona maraka. Opozicija je optužila vladajuću koaliciju da je predložila usvajanje budžeta po hitnom postupku jer je uslov MMF-a za novu tranšu kredita da se budžet usvoji do 9. decembra.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić rekao je da zemlja, koja nije u stanju da servisira tekuće obaveze, bez novog kreditnog zaduženja, ima problem s likvidnošću, a da je to slučaj u RS.
”Ako tu likvidnost pokriva iz novih zaduženja, onda je ona u dužničkom ropstvu, ako se taj proces ponavlja iz godine u godinu”, naglasio je Čavić.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u subotu uveče po hitnom postupku budžet RS za 2014. godinu u iznosu od 2.025.000.000 KM. Opozicija je prije toga napustila zasjedanje jer su se, kako je rekao Vukota Govedarica, uprkos ranijem dogovoru o direktnom javnom televizijskom prenosu skupštinskog zasjedanja, u popodnevnom dijelu zasjedanja pravile opstrukcije, kako građani RS ne bi vidjeli šta se u parlamentu dešava.
XS
SM
MD
LG