Dostupni linkovi

Razilaženja opozicije u Turskoj oko zajedničkog kandidata pred izbore


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan

Turska opoziciona alijansa razišla se u petak, 3. marta nakon što je jedan od lidera odbio da podrži zajedničku kandidaturu protiv predsjednika Redžepa Taipa Erdoana.

Raskol je nastupio dan nakon je šest lidera opozicionih partija održalo sastanak u Ankari kako bu razgovarali ko će biti njihov protivkandidat Erdoanu na izborima 14. maja.

Pet partija je podržalo kandidaturu Kemala Kiričdaloglua, bivšeg državnog službenika koji predvodi glavnu sekularnu partiju Turske.

Ali Meral Aksener, liderka nacionalističke stranke Iyi, nije pristala na kandidaturu Kiličdaroglua, podupirući umjesto njega popularnog opozicionog gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua ili gradonačelnika Ankare Mansura Javaša.

Rekla je da je njena stranka prisiljena da izabere Kiličdaroglua i dodala: "Nećemo pokleknuti pred ovim."

Uporna nacionalistkinja, Aksener je jedna od rijetkih istaknutih žena u turskoj politici.

Turska izlazi na presudne izbore 14. maja tri mjeseca nakon što je razorni zemljotres pogodio nekoliko pokrajina i odnio više od 45.000 života.

Erdoan je ove sedmice odbacio nagađanja da bi izbori mogli biti odgođeni zbog katastrofe i rekao da će se glasanje održati prema planu.

Rascjepkana politička opozicija više od godinu dana ne može da se dogovori oko kandidata.

Neki analitičari komentarisali su da bi im razoran zemljotres mogao dati novu municiju usred sve većeg bijesa javnosti zbog načina na koji vlada upravlja posljedicama katastrofe.

Erdoan, koji traži još jedan predsjednički mandat nakon dvije decenije na vlasti, dobio je snažne kritike od preživjelih u potresu zbog spore reakcije.

Čini se da je potez Aksenerove ozbiljan korak nazad.

Opozicija je 2019. ostavila po strani svoje razlike i ujedinila se s ciljem svrgavanja Erdoanovih saveznika s vlasti na opštinskim izborima.

Pobijedili su u trci za gradonačelnike u tri glavna turska grada, Istanbula, Ankare i Izmira, razbivši Erdoanovu auru političke nepobjedivosti.

Opozicioni blok trebao je sljedećeg ponedeljka da objaviti zajedničkog kandidata.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG