Dostupni linkovi

Opozicija traži odgovor, DPS za pregovore


Pregovori vlasti i opozicije

Nakon propalih pregovora vlasti i opozicije o povjerenju u izborni proces i kontroli djelovanja institucija u predizbornom periodu, postavlja se pitanje - šta dalje? Hoće li biti novih pregovora, da li je dijalog definitivno okončan, pripremaju li se vaninstitucionalni odgovori opozicije?

Bez obzira na neuspjeh prvog dijela pregovora između vladajućih stranaka i opozicije o uspostavljanju povjerenja u izborni proces, prema riječima poslanika Demokratske partije socijalista Predraga Sekulića, nastavak dijaloga je jedina alternativa:

„Sve drugo ne bi bilo dobro za Crnu Goru. U svakom slučaju DPS je i do sada bila prepoznata kao partija koja želi dijalog i koja najviše ima interesa da izborni proces bude održan bez i jedne jedine mrlje. Mi smatramo da ni do sada nije bilo ničeg što bi bacilo sjenku na izborni proces, uostalom imamo i izvještaje relevantnih međunarodnih organizacija kada su u pitanju izbori. Ali željeli smo da izađemo u susret kolegama iz opozicije i da učinimo bez ikakve dileme ono što će biti izborni proces koji nas čeka u septembru ili oktobru. Čini mi se da je nastavak dijaloga jedina alternativa.“

Podsjetimo, učesnici parlamentarnog dijaloga koji su radili na Sporazumu o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore nisu postigli dogovor. Najspornije tačke, zbog kojih je dijalog prekinut bile su između ostalih kontrola djelovanja Agencije za nacionalnu bezbjednost u izbornom periodu i djelovanje Televizije Crne Gore. Dalje poteze opozicione stranke još nisu definisale, ali kako nam je rečeno u toku su konsultacije u vezi odgovora DPS-u zbog neprihvatanja ključnih zahtjeva koji bi, po mišljenju opozicije, obezbjedili ravnopravan izborni proces. Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA kaže da opozicija ima za cilj da se ostvare slobodni izbori:

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović

„Opozicija nije tražila kontrolu nad Javnim servisom. Opozicija je tražila da prestane politička kontrola Javnog servisa. Upravo smo tražili da Agencija za nacionalnu bezbjednost ne bude i dalje oruđe u rukama DPS-a. Mislim da cilj opozicije treba da bude, da natjera DPS da Crna Gora na jesen dobije slobodne izbore i nadam se da će u skorom periodu rukovodstva opozicionih partija pronaći najbolji način da taj cilj bude dostignut. Mislim da to mora podrazumjevati javna okupljanja.“

Upitan kakva je dalja sudbina pregovora oko izbornih uslova Spasoje Kovačević iz Socijalističke naordne partije kaže da su sve opcije otvorene:

„Za mene je iznenađenje da Đukanović nije prihvatio ono što su ponudili Krivokapić, Lekić i Rakčević. Za mene je to iznenađenje. Sada su sve opcije otvorene. Sve.“

Goran Danilović iz Demosa kaže da niko iz opozicije neće pristati na, kako kaže, milostinju DPS-a i vjeruje da se do pune kontrole nad izbornim procesom može doći, ali uz uslov da opozicija bude jedinstvena. Danilović smatra da DPS sadašnjim odbijanjem uslova opozicije mnogo rizikuje:

Oni moraju da razumiju da rizikuju stabilnost Crne Gore, rizikuju naš evropski put, rizikuju da Crna Gora postane više pretpolitičko društvo nego što jeste. I znajući da sve to rizikuju trebalo bi ustvari da shvate da ta vrsta političke arogancije kroz politički marketing neće njima donijeti nikakvo dobro. Šta će uraditi opozicija, koliko možemo uraditi zajedno i hoćemo li odgovoriti zajedno ostaje da vidimo u narednim danima. Demos je izvjesno zainteresovan za jedinstven zajednički odgovor, ali da budemo potpuno iskreni, nije dovoljan samo Demos. Za tako nešto potrebna je snaga i pouzdanje drugih, odnosno njihova namjera da radimo zajedno, a ne jedni protiv drugih.“

Demokratski front je zakazao novi protestni skup u subotu 27. februar jer vjeruju da je krah pregovora u Skupštini Crne Gore, najbolja potvrda da su protesti jedino preostalo pravo i efikasno sredstvo političke borbe preko kojeg se može doći do stvaranja uslova za fer i poštene izbore.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG