Dostupni linkovi

Opozicija traži Karamarkovu ostavku zbog MOL-a


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Najjača oporbena stranka – socijaldemokrati – zatražila je da prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko podnese ostavku zbog novca kojeg je lobist MOL-a u Hrvatskoj ranije isplaćivao njegovoj supruzi. Karamarko je pokrenuo postupak kojim želi dokazati da nije u sukobu interesa, međutim poznavatelji kažu kao se prije radi o trgovini utjecajem, što je kazneno djelo.

Dvije i po tisuće eura mjesečno i tako dvije godine, toliko je lobist mađarske naftne kompanije MOL Jozo Petrović isplaćivao tada još zaručnici, a sada supruzi predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka za konzalting.

Kada je HDZ počeo najavljivati da bi Hrvatska trebala odustati od arbitraže sa MOL-om oko INE, teške možda i nekoliko milijardi eura, javnost se počela pitati - kako su odjednom promijenili stav čim su došli na vlast.

Ugovor koji je poštom stigao na adresu tjednika "Nacional" koji spominje ova imena i ove brojke ponudio je odgovor na to pitanje, i pukla je afera koju su mediji odmah nazvali "afera konzultantica".

Peđa Grbin je u ime socijaldemokrata u Saboru zatražio Karamarkovu ostavku.

"Jasno tražimo da prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko podnese ostavku zbog činjenice da je kontinuirano privatni interes i svoj vlastiti džep stavljao ispred javnog interesa. Zbog toga mora otići, a ukoliko ne ode, ukoliko pokaže krajnji prezir prema hrvatskim građanima i njihovim interesima, tada će Klub zastupnika SDP-a u ovom Saboru pokrenuti postupak njegova opoziva", kazao je Grbin.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, podsjetio je Grbin, jer je i Ivo Sanader "pao" zbog novca što ga primio od MOL-a, i dodao kako Karamarku nije smetalo da mu ženu plaća čovjek koji za račun MOL-a politički-obavještajno lobira po Hrvatskoj, ali ga je zasmetalo kada su se za to zainteresirali mediji.

"Zasmetalo mu je kada se u medijima počelo pisati istinu o njegovim poduhvatima. Tada su novinari počeli dobivati otkaze. A kad su kolege političari počeli postavljati pitanje odgovornosti, tada su njihovi zdravstveni kartoni postali javno dostupni", upozorio je Grbin.

Naime, zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić je – kada je o "aferi konzultantica" progovorio zastupnik Mosta Miro Bulj – izišao u javnost s optužbama o navodnim Buljevim malverzacijama sa stanom što ga je dobio od Hrvatske vojske i s detaljima iz njegovog zdravstvenog kartona, koji su – tajna.

Ili preslagivanje ili novi izbori

Karamarko je, kako bi se oprao pred javnošću, odmah sam prijavio svoj slučaj Povjerenstvu za sukob interesa, ali – kako za naš program kaže šef zagrebačkog dopisništva "Novog lista" Jasmin Klarić – to je manje važno.

"Radi se o potencijalnoj trgovini utjecajem, a koliko ja znam Kazneni zakon, to je kazneno djelo i mene više zanima što će uraditi kazneno-pravne institucije ove zemlje, nego kakav će pravorijek donijeti Povjerenstvo za sukob interesa", komentira Klarić.

Zamjenica glavnog urednika "Nacionala" Orhideja Gaura Hodak, koja je potpisala prvi tekst o "aferi konzultantica", kaže za naš program kako je HDZ-u očito vrlo stalo da se o tome ne piše.

"Postoje jako veliki pritisci od strane vrha HDZ-a da se takve stvari pokuša zataškati", kaže zamjenica glavnog urednika "Nacionala" Orhideja Gaura Hodak.

"Postoje jako veliki pritisci od strane vrha HDZ-a da se takve stvari pokuša zataškati. Mi smo čuli da je taj ugovor stigao na adrese više medija. Ja ne znam je li to istina, ali znam da smo ga jedino mi objavili", navodi.

Na pitanje je li bilo pritisaka na nju od strane HDZ-a, Orhideja Gaura Hodak je odgovorila:

"Ne mogu o tome govoriti. Bilo je svega."

Po njenoj ocjeni, značaj objavljenog ugovora je u tome što pokazuje da u pozadini prijateljskog odnosa Karamarka i Joze Petrovića postoje puno dublje veze financijske prirode.

"Pitanje je jedino - je li ovaj ugovor, koji se odnosi na 2013. i 2014. godinu, jedini dokument koji uređuje financijske odnose među njima? Naime, gospođa Karamarko kaže kako je raskinula ugovor čim je postalo izvjesno da njen muž ulazi u Vladu. Kada je ona shvatila da će on postati dio vlasti? Je li ona ugovor s gospodinom Petrovićem produljila i tijekom 2015. godine? Ili možda čak i tijekom 2016, jer trenutak kada je postalo jasno da će njen muž postati dio vlasti bio je tek ove godine? Mi kao novinari imamo legitimno pravo postavljati ta pitanja, a neke druge nadležne institucije bi se trebale time baviti", konstatira Gaura Hodak.

Klarić vjeruje da će dan kada je otkrivena "afera konzultantica" ostati u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti zapamćen odmah iza "čuvenog" 1. srpnja 2009. godine, kada je Sanader otišao s premijerske funkcije.

"Naravno, ne želim time sugerirati da će Karamarko zbog poslova svoje obitelji s MOL-om završiti u zatvoru, međutim ne želim nikako ni isključiti tu mogućnost. Ovo je svakako najveća afera ove Vlade i vjerojatno terminalna afera. Da u ovoj zemlji postoji neka politička pristojnost, već danas bi Karamarko objašnjavao zašto je podnio ostavku i zašto se povlači iz politike, ali to nećemo doživjeti", smatra Klarić.

Zbog svega što je izrečeno među partnerima u vladajućoj koaliciji, on ne vjeruje da će Vlada u ovom sastavu izglasati sljedeći proračun.

"Dakle, ili neko preslagivanje ili – što je vjerojatnije, novi izbori ujesen ili početkom sljedeće godine", zaključuje Klarić.

XS
SM
MD
LG