Dostupni linkovi

Opozicija u Srbiji osuđuje diplomatski dokument potpisan sa Rusijom


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Beogradu sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, u decembru 2020. godine. Poseta Lavrova Beogradu nakon ruske invazije na Ukrajinu je otkazana jer su evropske države zatvorile nebo za ruske avione.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Beogradu sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, u decembru 2020. godine. Poseta Lavrova Beogradu nakon ruske invazije na Ukrajinu je otkazana jer su evropske države zatvorile nebo za ruske avione.

Opoziciona Stranka slobode i pravde osudila je potpisivanje diplomatskog dokumenta između između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, saopšteno je 24. septembra.

Ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Selaković je šef diplomatije u tehničkom mandatu, jer se u Srbiji očekuje formiranje nove vlade posle izbora u aprilu 2022.

Selaković je istaknuti funkcioner Srpske napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića, koja je na izborima osvojila najviše glasova, a dosadašnja premijerka Ana Brnabić dobila je mandat i za sastav nove vlade. Nije poznato da li će Selaković imati funkciju u novoj vladi.

Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da je "neverovatno da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i gleda svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda", ministar Selaković zaključuje sporazum sa državom koja "direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini terotoriju druge međunarodne priznate zemlje".

U četiri ukrajinska regiona pod kontrolom Kremlja od 23. do 27. septembra traju montirani referendumi, koji su, prema oceni zapadnih zvaničnika, korak ka aneksiji tih teritorija od strane Rusije.

Ukrajina i Zapad su osudili referendume, odbacujući ih kao ilegalne.

"Na takvu odluku Moskve negativno su reagovale ne samo Evropska unija i Amerika, već i Kina i Indija. Na kraju krajeva, Srbija je u više navrata i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine", dodaje se u saopštenju SSP.

"Kad ceo svet osuđuje ponašanje Moskve, naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše", dodaje SSP.

Ocenjuju da se tim potezom Selakovića "narušava pozicija" Srbije oko Kosova i "dodatno izoluje Srbija od ostatka sveta koji brani suverenost država".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, je komentarišući kritike Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine, izjavio da "proširenje saradnje sa Rusijom nije pitanje poštovanja prošlosti, već odgovorna odluka okrenuta budućnosti".

"Srbija poštuje međunarodno pravo i zato zahteva da se poštuje njen teritorijalni integritet, bar koliko i ukrajinski. Predsednik Vučić je poslednji slobodni lider u Evropi kome je dozvoljeno da od najprestižnijih svetskih govornika podsećaju na licemerje velikih sila koje bez griže savesti rasparčaju Srbiju, a navodno se zaklinju u teritorijalni integritet Ukrajine. Ako su velike sile Zapada tako iskrene prema Ukrajini pošto su dosledni u poštovanju međunarodnog prava, Ukrajinci treba da budu zabrinuti", poručio je Vulin, navodi se u saopštenju MUP-a.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine i u tome ima podršku Rusije. Dijalog Srbije i Kosova vodi se pod okriljem Evropske unije.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova za 2023-2024. godinu je potpisan u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene potpisanog dokumenta.

Sa snimka se može zaključiti da je Plan konsultacija potpisan u prostorijama ruske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Ovo je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu.

Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG