Dostupni linkovi

Opozicija RS traži odgovore nakon bankrota lobista


Sjedište firme Dewey & LeBoeuf
Sjedište firme Dewey & LeBoeuf
Već godinama poreski obveznici RS plaćaju desetine miliona lobističkim kompanijama čiji se poslovi s entitetskom Vladom drže daleko od očiju javnosti. Bankrot firme Dewey & LeBoeuf otvorio je pitanja ne samo kredibiliteta kompanija koje lobiraju za Vladu RS već opravdanosti višemilionskih iznosa za poslove koji se drže pod velom tajne.

Novcem poreskih obveznika plaćaju se konsultantske firme čiji je učinak u slučaju Republike Srpske vrlo upitan. Zbog toga će opozicija u tom entitetu zatražiti formiranje anketnog odbora kako bi se ispitalo za šta se tačno daje budžetski novac.

Za potpredsjednika Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića cijela priča otvara niz sumnji.

„Sama činjenica da je ta lobistička kuća bankrotirala, pokazuje da je ona vjerovatno i bila formirana radi određenih interesa koji su bili prepleteni preko RS. Potpuno je evidentno da prije svega treba ispitati te ugovore, kako su se ti novci trošili, u koje svrhe - i naravno ono što je najteže izmjeriti - efekte trošenja tih sredstava“, kazao je Borenović.

Predsjednik RS Milorad Dodik u izjavi za Fenu potvrdio je da je prethodna Vlada sarađivala s pomenutom kućom manje od godinu dana, ali je naglasio da je sve što je dogovoreno i ispoštovano. Pitanje bankrota - zaključio je Dodik - je pitanje za vlasnike Dewey & LeBoeufa. Ipak, opozicija podsjeća da nisu samo poslovi ove lobističke firme s entitetskom Vladom pod sumnjom. Samo prošle godine Vlada je za ove namjene iz budžeta velikodušno dala 3,7 miliona maraka. Zbog toga je opozicija došla na ideju da se u NSRS formira anketni odbor.

„Poslanici u NSRS će preko kluba poslanika pokušati da se formira anketni odbor da bi se ova tema rasvijetlila. Nama je potpuno jasno da su ove stvari rađene i tajnosti i da će teško doći do podrške formiranju toga anketnog odbora, a ako ga podrže, mi ćemo biti prijatno iznenađeni“, kazao je poslanik Srpske demokratske stranke u entitetskom parlamentu Nenad Stevandić.

Poslovi sa lobistima netransparentni

Na uporna pitanja da se javnosti tačno predstave efekti lobističkih kompanija, vlasti odgovaraju da ti ugovori nose oznaku tajnosti. Ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović izjavila je ranije da su zadaci postavljeni pred advokatske i lobističke kuće u potpunosti ispunjeni. Ali ne i koji zadaci i po kojoj tačno cijeni.
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

„U pitanju su ugovori koji nose oznaku interno, dakle imaju određeni stepen tajnosti. Za prošlu godinu su planirana sredstva u ukupnom iznosu od šest miliona KM, a za ovu godinu 5,6 miliona“, navodi Cvijanović.

Nevladin sektor u RS takođe upozorava na činjenicu da su poslovi sa lobistima netransparentni.

„Kada se nešto stavlja pod veo državne tajnosti, to znači da postoji niz špekulativnih mogućnosti u samom procesu plaćanja određene lobističke kuće“, rekao je Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa.

O dosadašnjim efektima lobiranja Ninković kaže:

„Ali činjenica je da mi u ovom momentu imamo nikad veću stopu nezaposlenosti, nikad veće socijalno nezadovoljstvo. Mi u CCI-u smatramo da taj novac nije trebao da se troši za neuspješne lobističke kuće, a pogotovo ne pod velom neke tajnosti, za koju zaista ne znamo šta sadrži.“

Iz Centara civilnih inicijativa podržavaju osnovanje anketnog odbora pri Parlamentu Republike Srpske kako bi se rasvijetlili sporni ugovori sa lobističkim kućama. Ranije je iz entitetske Vlade potvrđeno da su za ove poslove angažovane kompanije “Hill & Knowlton International” iz Belgije, koja lobira na području Evrope, i “Quinn Gillespie Associates” u Sjednjenim Američkim Državama.

U periodu od 2007. do kraja 2010. godine, vlasti RS potrošile su na lobiranje oko 17 miliona maraka. Investicije u taj entitet nisu stigle, a o njegovom boljem imidžu u međunarodnoj javnosti ironično je i govoriti. Ukoliko se u Parlamentu RS uspije formirati anketni odbor koji će tražiti izvještaje o poslovima sa lobističkim firmama, ima nade da će poreski obveznici saznati gdje idu milionski iznosi njihovog novca.
XS
SM
MD
LG