Dostupni linkovi

Opozicija Republike Srpske protiv 'raspakivanja' Dejtona


Parlament Republike Srpske, arhivska fotografija
Parlament Republike Srpske, arhivska fotografija

Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je "prizivanje Dejtona 2 za SDS neprihvatljivo" i da se tu "razilaze putevi" sa predstavnicima vlasti u entitetu Republika Srpska.

"Mislimo da je ovo avantura u koju se uvlači Republika Srpska i mi ćemo se odlučno suprostaviti ovoj ideji", rekao je Šarović nakon sastanka opozicionih stranaka u Republici Srpskoj.

Sastanak lidera Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) održao se zbog izjava člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da "Dejtonski sporazum gotovo ne postoji" i da je "potreban novi dogovor koji može stabilzovati BiH".

Dodik je ovo izjavio 27. avgusta nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan) uz Sarajevu, kada je pozvao na novi dogovor uz posredovanje predsjednika Turske, te Hrvatske i Srbije koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šarović je istakao i da je to jedan od "najopasnijih puteva i srljanja" koji je viđen poslednjih godina.

"To neodoljivo podsjeća na namjeru da se nastavi sa ovim kriznim procesom i u narednim mjesecima pa sve do izbora, jer ne vidimo bilo kakvu aktivnost za rješavanje ove novonastale situacije", rekao je Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik Partije Demokratskog progresa (PDP), smatra da je Dodikovo odustajanje od Dejtona "najozbiljniji udar" na RS i na njene nadležnosti.

"Ograđujemo se od ovakvih štetnih ideja koje mogu proizvesti nesagledivu političku krizu u BiH", istakao je Borenović.

On je napomenuo i da opozicija ostaje privržena zaključcima RS da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se pitanje Inckovog zakona ne razriješi.

"Insistiramo da se ovi zaključci poštuju", rekao je Borenović.

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske dogovorili su 26. jula da njihovi predstavnici neće učestvovati u radu organa na državnom nivou zbog odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ovi zaključci potvrđeni su i na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta održanoj 29. jula, kada su svi predsjednici partija stavili svoj potpis na raniji dogovor.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Tada je usvojen i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) rekao je da je shodno dogovoru političkih partija iz Republike Srpske Dodiku data saglasnost za sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali ne i saglasnost za raspakivanje Dejtona.

"Ovo je igranje sa vatrom i mi nemamo namjeru da u tome učestvujemo", rekao je Nešić.

On je istakao da 'status quo' odgovara samo Savezu nezavisnih socijaldemokrata, partiji Milorada Dodika, i njihovim koalicionim partnerima na nivou BiH.

"Imamo ovdje trio Čović (Dragan), Dodik (Milorad), Izetbegović (Bakir) kojima odgovaraju tenzije koje su uvijek na nekoj ivici sukoba, jer sijanjem straha, netrepeljivosti i nepovjerenja oni najbolje vladaju u BiH", smatra Nešić.

Nešić je napomenuo i da više neće biti bilo kakvog dogovora sa SNSD-om.

Predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu Parlamenta BiH, Savjeta ministara i Predsjedništva BiH. Izuzetak je napravio Dodik sastankom sa Erdoganom u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG