Dostupni linkovi

Opozicija: Putin bogat kao šeik


Vladimir Putin u helikopteru
Ruska opozicija optužuje predsednika Vladimira Putina da uživa u životnom stilu koji se može uporediti sa “monarsima iz Persijskog zaliva ili razmetljivim oligarhom”.

U izveštaju koji je sarkastično nazvan “Život roba na galiji” – što je parodija Putinovog opisa svog života kao predsednika – autori, lideri opozicije Boris Nemcov i Leonid Martinjuk, ističu da je aktuelni šef države znatno uvećao svoja primanja otkako je došao na tu funkciju.

Svi špredsednici koriste državne rezidencije, ali Nemcov tvrdi da je Putinov način života mnogo luksuzniji nego njegovih kolega na Zapadu.

U ovom dokumentu se tvrdi da Putin raspolaže sa 20 rezidencija. Od toga devet ih je dodato zvaničnoj listi predsedničkih palata tokom njegove vladavine.

Lideri opozicije ističu da je restauracija nekih od ovih objekata, uključujući i palatu iz carskog perioda pored Sankt Petersburga, koštala nekoliko desetina miliona dolara.

Takođe, Putin raspolaže sa 43 aviona, 15 helikoptera, četiri jahte (jednu je dobio od tajkuna Romana Abramoviča) i veliki vozni park.

U izveštaju se naglašava da samo avioflota vredi oko milijardu dolara. Kao primer se navodi i da Putin poseduje kolekciju od 11 satova koja vredi skoro 700 hiljada dolara, što je oko šest puta više od njegove godišnje plate.

Postavlja se pitanje kako ih je stekao. Reč je o korupciji - ili je dobio satova u vrednosti od 500 hiljada dolara kao poklon koji nije prijavio – što je podmićivanje, ili ima mnogo veće prihode nego što je prijavio. On može da dovodi koga hoće u svoje rezidencije. Međutim, ruski poreski obveznici plaćaju za njihovo kao i održavanje jahti, aviona i automobila 85 milijardi rubalja, odnosno oko 2,5 milijarde dolara svake godine”, smatra Nemcov.

On je precizirao da je to suma koju potroši jedan čovek na sebe, što je ekvivalentno troškovima jednog regiona u Rusiji u kome živi 300 hiljada ljudi. “U kojoj zemlji je to dopustivo”, pita Nemcov.

(FOTOGALERIJA: Putinovo "blago")


Autori izveštaja naglašavaju da Putin uživa u luksuzu u zemlji u kojoj “više od 20 miliona ljudi jedva sastavlja kraj sa krajem”.

Putinov raskošni životni stil je razlog zbog čega po svaku cenu želi da bude na vlasti.

Za sada nema reakcija iz Kremlja na ovaj izveštaj koji je u utorak predstavljen u Moskvi.

Međutim, Putinov portparol Dmitrij Peškov je ranije izjavio da su sve rezidencije, avioni i automobili u vladinom vlasništvu i predsednik ih zakonito koristi.

Nemcov uzvraća da ako Peškov misli da je sve ovo normalno u siromašnoj zemlji u kojoj je tokom Putinove vladavine (od 2000. do 2008. i ponovo od ove godine) broj škola smanjen za 20 hiljada, učitelja za 700 hiljada, bolnice prepolovljene, a broj polilinika smanjen za 30 odsto – “onda imamo drugačija viđenja dobra i zla”.

Nemcov dodaje da se ne postavlja pitanje da li je to privatna ili državna svojina. “Putin je odavno prisvojio državnu svojinu i tretira je kao svoju. Ovde je reč o luksuzu i bezakonju u kome ovaj čovek pliva i zbog čega ne želi da ode iz Kremlja”.

Portparolka opozicionog pokreta “Solidarnost” Olga Šorina je kazala da je ovaj izveštaj štampan u pet hiljada primeraka u Rusiji, ali je bilo veoma teško naći izdavača, jer se boje odmazde vlasti.

Ona se ipak nada da će ove informacije dopreti do javnosti preko interneta.

Izveštaj se uglavnom bazira na medijskim natpisima i uključuje veliki broj fotografija, među njima i Putinovu kolekciju luksuznih satova.
XS
SM
MD
LG