Dostupni linkovi

Opozicija protiv Dodika: Zbijanje redova za izbore


Milorad Dodik govori u Narodnoj Skupštini RS - iz arhive
Milorad Dodik govori u Narodnoj Skupštini RS - iz arhive
Iako je do novih opštih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo još 11 mjeseci, u RS opozicija je počela sa zbijanjem redova. Već sada je izvjesno da će parlamentarne stranke opozicije sa sjedištem u ovom bh. entitetu imati jednog kandidata za člana predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske. Istovremeno i neparlamentarne stranke počele su sa pravljenjem koalicija, tako da se na narednim izborima može očekivati mnogo manje stranaka na listama nego na prethodnim izborima.

Poučeni iskustvom sa prošlih lokalnih izbora, kada je opozicija aktuelnu vlast predvođenu Savezom nezavisnih socijaldemokrata pobijedila uglavnom tamo gdje je nastupila zajedno, već nekoliko mjeseci traju pregovori opozicionih stranaka iz Republike Srpske oko mogućeg nastupa na opštim izborima 2014. godine.

Nakon prošlonedeljnih razgovora predsjednika SDS-a Mladena Bosića i Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića, jasno je da će opozicija imati zajedničke kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz ovog bh. entiteta.

Prethodno su isti stav usaglasili i Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret.

Mladen Bosić
Mladen Bosić
„Već sad se vidi da postoji dovoljna politička volja i politička odlučnost da se napravi dogovor koji bi prije svega podržao dva kandidata – kandidata za mjesto predsjednika RS i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS“, kaže predsjednik SDS-a, Mladen Bosić.

Opozicione stranke sa sjedištem u RS pokušavaju i da dogovore da se sa što manjim brojem kandidacionih lista izađe na izbore za entitetski i državni parlament. Ako se želi pobjeda na izborima, prema mišljenju predsjednika NDP-a Dragana Čavića, idealno bi bilo izaći samo sa dvije liste - SDS i ostali.

„Ja lično mislim, ovo nije stav NDP-a već moj lično, da je to posljednja šansa da se ovaj režim promijeni demokratskim sredstvima. Ako to ne bude iduće godine, više se neće mijenjati demokratskim sredstvima. Ja ne kažem da ću ja biti učesnik u toj priči.“

Slabo povjerenje građana

Opozicija poručuje da je vrlo bitno i da im se pridruže i vanparlamentarne stranke koje imaju male šanse da pređu cenzus od dva posto.

„Vrlo je bitno da one partije koje ne mogu doći do cenzusa, da one budu zajedno sa nama. Po sadašnjem sistemu izbornog zakona ti glasovi bi išli najjačim partijama“, navodi član predsjedništva PDP-a, Siniša Đorđević.

Srpska radikalna stranka i Srpska napredna stranka RS već su postigle dogovor o zajedničkom nastupu na opštim izborima naredne godine, tako da se može očekivati i njihovo pristupanje opozicionom bloku.

„Svako drugo ponašanje političkih stranaka, pogotovo manjih, u suštini znači rad za aktuelnu vlast u RS, sa kojom se ne slažu“, kaže predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihaljica.

Ali građani, s obzirom da su se od rata devedesetih na izborima uglavnom isti likovi i stranke mijenjali na političkoj sceni, više ne vjeruju nikome:

„To je sve isto. Došli ovi ili oni – isti su svi.“
„Na ovom podneblju teško će doći do promjena zato što se jedni ugledaju na druge.“
„Bi trebalo promjena, ali od toga nema ništa.“

Tanja Topić
Tanja Topić

Tanja Topić, politička analitičarka Fondacije Fridrih Ebert, mišljenja je da jedino ujedinjena opozicija ima neke šanse na narednih opštim izborima koji bi se trebali održati u oktobru 2014. godine.

„S druge strane vidjećemo šta će to biti važno i presudno, šta će građani tražiti, ali očito je da ne vide onu snagu koja ima neku vrstu vizije, ako ništa drugo, vizije za bar malo ugodniju budućnost, tako da su, rekla bih, uz sve ove aktivnosti političkih stranaka, i prilično zbunjeni, letargični, apatični – jednostavno dezorijentisani. Barem u ovom trenutku“, ocjenjuje Topić.

Svoju šansu u nezadovoljstvu građana vide i neke novoosnovane stranke, poput Stranke pravedne politike Dragomira Jovičića i Snage Naroda iz Bijeljine.

Politička scena nakon narednih opštih izbora u RS zavisiće i od mogućeg dogovora SDP-a BiH i drugih stranaka sa sjedištem u Sarajevu oko mogućeg jedinstvenog nastupa na izborima u Republici Srpskoj. Šanse za to u ovom trenutku su male tako da će, kako saznajemo, SDP na izbore ići sam, a moguće je koaliranje Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH. I u ovom dijelu koji uglavnom računa na glasove Bošnjaka, takođe se očekuje i pojavljivanje nekih novih stranaka, kao što je 1. mart.
XS
SM
MD
LG