Dostupni linkovi

Opozicione stranke u Crnoj Gori oštro su reagovale na optužbe i teške kvalifikacije koje je na njihov račun izrekao premijer Milo Đukanović. Kada se nijedna opoziciona prosrpska stranka nije odazvala pozivu državnog vrha i Srbije i Crne Gore da uđe u Vladu, sa premijerskog mjesta su izrečene oštre optužbe na račun opozicije. Međutim ni opozicija nije štedjela Đukanovića.

Poziv Srbma i prosrpskim političkim partijama da uđu u Vladu Crne Gore i dalje stoji, saopštio je premijer Milo Đukanović u intervjuu Radiju Crne Gore, ali je oštro kritikovao činjenicu da ni jedna opoziciona stranka sa srpskim nacionalnim predznakom nije prihvatila ni Đukanovićev, ali ni poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se pridruže Vladi.

Đukanović je takav odnos srpskih partija okarakterisao njihovom političkom slabošću, optužio opoziciju za parazitiranje, nebrigu i nerad u institucijama te izrekao da su dobro plaćeni za neodgovornost.

"Ne vode dovoljno računa o onome što su interesi njihovih birača, još manje vode računa o tome što su navodno ugroženi interesi njihove nacionalne grupacije koju zastupaju. Dakle, oni su očigledno uljuljkani u onim ličnim privilegijama koje su obezbijedili, jednom riječju da su oni dobro plaćeni, a nemaju nikakvu odgovornost", rekao je Đukanović.

Komentarišući ove optužbe Milan Knežević koji predvodi jednu grupaciju Demokratskog fronta odbacuje mogućnost bilo kakve saradnje sa vlašću na čijem je čelu Đukanović, ali kaže da bi bilo dobro da Đukanović pojasni hibridni naum da Srbi uđu u vlast.

"Da li taj poziv podrazumijeva rekonstrukciju vlade sa ili bez SDP, da li taj poziv podrazumijeva njegovo povlačenje sa mjesta premijera, da li taj poziv podrazumijeva raspisivanje prijevremenih izbora? Očigledno je da ni sam Đukanović ne zna šta izgovara doprinoseći tako dodatnoj konfuziji i produbljivanju podjela u kojima se osjeća kao riba u vodi. Što se tiče političke grupacije koju predvodim mogu da kažem da je svaka koalicija sa Đukanovićem i DPS nemoguća, ni predizborna ni postizborna. Najviše što mu možemo ponuditi jeste da bude svjedok saradnik u slučajevima pljačke i uništavanja Crne Gore i time pokaže da nije slabić, ni kukavica kada ostane bez poluga vlasti".

Pogrešne pretpostavke

Premijer Milo Đukanović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić su u nekoliko navrata krajem prošle godine pozvali srpske stranke da se pridruže Vladi. Ti pozivi su odbijeni i ocjenjeni neprihvatljivim.

Koaliciona sposobnost DPS-a sa Đukanovićem na čelu se drastično smanjuje, kaže funkcioner Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović koji tvrdi da će to dovesti do odlaska DPS-a u opoziciju.

"SNP nema dileme da Đukanović poziva u vlast samo sa jednim jedinim motivom – da sebi obezbijedi nastavak neprekinutog dvodecenijskog vladanja jer je veoma svjestan svih rizika koje po njega i njegovo društvo nosi promjena vlasti i demokratizacija crnogorskog društva, što podrazumijeva da bi nadležne institucije odmah morale da se bave pitanjem sticanja ogromne imovine koja nema nikakve veze sa nečim što je zakoniti rad", kaže Kaluđerović.

Komentarišući pozive predsjednika Srbije da srpske partije uđu u vlast, Kaluđerović ističe pogrešne pretpostavke koje sadrži poziv Tomislava Nikolića.

"Polazi od premise koja je nedemokratska i neprimjerena naporima da Crna Gora pravi demokratske iskorake – da je Đukanovićeva vlast konstanta koja se ne mijenja, a da svi ostali treba da se tome prilagođavaju i da svoju poziciju prelaska iz opozicije u vlast vezuju samo za to hoće li sa Đukanovićem ili ne. To je za nas potpuno neprihvatljivo".

Nebojša Medojević član predsjedništva Demokratskog fronta ističe činjenicu da Đukanović pozivima Srbima nije uspio da razbije opozicioni savez.

"Činjenica je da i pored ozbiljnih lobističkih napora iz Srbije i dijelova crkve nije uspio da realizuje svoj plan da razbije DF i da spriječi svoju smjenu. Dakle, Pokret za promjene kao jedan od osnivača DF ponosan je na tu ideju srpsko crnogorskog pomirenja koja očigledno dobija sve veći i veći broj pristalica i u susret izborima u Podgorici gdje DF sa ostalom opozicijom ima realnu šansu da smijeni DPS. Đukanović pokušava da na ovaj način diskredituje opoziciju i da spriječi nužne političke promjene. Drago nam je da su i ostale kolege iz opozicije shvatili da je glupo ići u četnike 8. maja 1945. godine kada 9. maja očekujemo oslobođenje i realne političke promjene gdje će opozicija formirati novu vladu", kazao je Medojević.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG