Dostupni linkovi

Opozicija o ignorisanju vlasti: Udar na parlamentarizam


Jedna od sjednica Skupštine Crne Gore
Jedna od sjednica Skupštine Crne Gore
Antkrizni paket mjera koji je u ponedjeljak u Skupštini podnijela najjača opoziciona grupacija Demokratski front ostao je samo mrtvo slovo na papiru pošto poslanici vladajuće koalicije o tome nijesu željeli da raspravljaju, pa ti prijedlozi nijesu ni uvršteni u dnevni red. To je prema mišljenju opozicije udarac demokratiji i parlametarizmu u Crnoj Gori pošto Skupština mora biti pozornica na kojoj se debatuje, a ne samo preglašava glasovima vladajuće većine.

Sve ovo naljutilo je opoziciju koja smatra de se tako obesmišljava rad najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma.

"Valjda je smisao ove skupštine da se ovdje debatuje da se u njoj čuje razmjena mišljenja, a ne da se pukim glasanjem jednostavno dobija dnevni red. Na kraju krajeva, možete da uvedete i SMS glasanje u skupštini, da se ne gledamo", kaže poslanik Pozitivne Mladen Bojanić.

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije smatra da se u ponedjeljak dogodio presedan jer, kako napominje, nikada nije bilo da se Skupštinska sjednica zakazana po Ustavu i poslovniku, na taj način prekida.

"Činjenica da ni predsjednik skupštine nije bio tu da pojasni zašto se glasa o dnevnom redu skupštinske sjednice koja je zakazana po automatizmu, dovoljno govori o svemu", zaključuje on.

Odluka vladajuće većine da ignoriše prijedloge opozicije, za bivšeg dugogodišnjeg poslanika Radojicu Živkovića iz Nove srpske demokratije nije novost, a u konkretnom slučaju objašnjenje vidi u namjeri DPS da izbjegne da skupštinska rasprava skrene na aktuelnu aferu „snimak“, o zloupotrebi državnih resursa i partijskom zapošljavanju.

"Očito da se radi o nekakvom dogovoru koji je svakako loš za parlamentarizam u Crnoj Gori. Nije dobro da se saopšti i protiv argument i da se čuje njihova strana zašto oni glasaju protiv. Oni prosto nijesu imali argumenata i očekujem da se i ubuduće tako ophode prema svakoj inicijativi opozicije", rekao je Živković.

Loš potez

Na opozicione optužbe kako je ponašanje poslanika vladajuće koalicije bio udarac parlamentarizmu i demokratiji u Crnoj Gori i da se time narušava povjerenje i atmosfera u Skupštini, Miodrag Vuković iz vladajuće DPS odgovara kontaroptužbom da zapravo opozicija samo pokušava da iskoristi skupštinsku govornicu u predizborne svrhe.
Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

"Inicijative opozicije su vrlo ciljne, vrlo sračunate ne na poboljšanje bilo koje loše situacije, eliminisanje uzroka. Oni koriste ovo vrijem jer predstoje lokalni i predsjednički izbori, a parlamentarna govornica je najbolje mjesto za promociju političkih stavova. Tu vas sluša i onaj koji neće doći na vašu političku tribinu i to je klasična zloupotreba parlamenta. Zato nijesu suspendovane inicijative opozicije nego je suspendovana loša namjera da se preko parlamenta dovode u neravnopravan položaj oni koji ne mogu parlamentarnu govornicu da koriste u svojoj predizbornoj kampanji. Mi imamo dva predsjednička kandidata, koji imaju svoje poslanike. A šta je sa trećim koji ih nema", kazao je Vuković.

Radojica Živković međutim naglašava kako pravila u parlamentu diktira vladajuća većina i to se prema njegovim riječima ni ubuduće neće promijeniti niti će to izazvati reakciju predstavnika Evropske unije.

"Da li je to bitno za naše evropske integracije, da li to neko prati ili ne u ovom trenutku ja ne znam, ali svakako je to loš potez vladajuće strukture. Očito je da evropske diplomate u Podgorici imaju neke svoje interese i zato progledaju kroz prste vladajućoj strukturi", ocjenjuje Živković.

Aleksandar Damjanović iz SNP podsjeća kako će već narednih dana volja parlamentarne većine ponovo biti testirana pošto će iz opozicionih redova uslijediti nove inicijative.

"Slijedi vanredna sjednica koju su zakazale kolege iz Pozitivne Crne Gore, sa potpisima podrške svih nas ostalih. 26. februara SNP, takođe sa potpisima opozicije. Ukoliko se ovako nastavi to će jednostavno pokazati da kod parlamentarne većine nema volje za dijalogom i da se ove stvari koje se posljednjih dana događaju reflektuju na političku scenu", izjavio je Damjanović.
XS
SM
MD
LG