Dostupni linkovi

Oporba traži strože provođenje poreznih zakona


Konferencija za novinare Hrvatskih laburista - stranke rada, 13. ožujak 2012.
Konferencija za novinare Hrvatskih laburista - stranke rada, 13. ožujak 2012.
Hrvatski laburisti, lijeva opozicija vladajućoj koaliciji lijevog centra, upozorava da će vladajući odbiti njihov prijedlog izmjene dva porezna zakona, iako bi se na taj način poboljšalo naplatu poreza.

Oni upozoravaju da na taj način Vlada na taj način zadržava diskreciono pravo da prema jednima provodi zakon, a prema drugima da tolerira njegovo kršenje.

„Što se tiče odnosa prema opoziciji, ova je Vlada apsolutno vlada kontinuiteta, jer – kao i sve prethodne Vlade – odbija sve prijedloge koji dolaze iz opozicije, bili oni dobri ili loši,“ požalio se laburist Branko Vukšić.

Naime, nova Vlada lijevog centra dala je negativno mišljenje o njihovom prijedlogu da se u dva porezna zakona ugrade mehanizmi da se obavezno hvata one čija je vrijednost imovine narasla nerazmjerno njihovom prijavljenom prihodu. Zašto je to Vlada napravila?

„Upravo zato što među političarima, među lokalnim moćnicima, županima, načelnicima, saborskim zastupnicima, bivšim a možda i sadašnjim ministrima postoje ljudi koji imaju višestruko veću imovinu od imovine kakva im pripada prema dohotku“, kaže Vukšić.

Laburist Nikola Vuljanić: Vlada neće kriminalce ni onda kada ih dobije 'na tacni', gotove, servirane, sa svim argumentima, a kamoli da sama kroz Poreznu upravu nešto takvo poduzima.
Na našu molbu da iziđu bar sa jednim imenom u svakoj od ovih kategorija, rečeno nam je da je to policijski, a ne njihov posao.

Laburist Nikola Vuljanić kaže kako Vlada u svom odgovoru tvrdi kako i postojeći propisi omogućuju takvo postupanje, ali da se do sada nisu primjenjivali.

On ne vjeruje da će se sada primjenjivati, jer su vladajući prošlog tjedna odbili prijedlog laburista da Državno odvjetništvo provjeri sve one koji su imali negativan nalaz Državne revizije.

„Dakle, Vlada neće kriminalce - a ti koji imaju negativno mišljenje Porezne uprave su napravili kazneno djelo i jesu kriminalci - ni onda kada ih dobije 'na tacni', gotove, servirane, sa svim argumentima, a kamoli da sama kroz Poreznu upravu nešto takvo poduzima“, navodi Vuljanić.

Porezno guljenje malih i opraštanja dugova velikima

Vuljaniću je posebno komično Vladino obrazloženje da će se neprijavljene prihode moći bolje kontrolirati boljom primjenom Zakona o porezu na dohodak.
Nikola Vuljanić i Branko Vukšić na konferenciji za novinare Hrvatskih laburista - stranke rada, 13. ožujak 2012.
Nikola Vuljanić i Branko Vukšić na konferenciji za novinare Hrvatskih laburista - stranke rada, 13. ožujak 2012.

„To će naravno biti moguće onog časa kada se dilanje droge, kamatarenje, pljačke, mito i korupcija počnu provoditi kroz račune i upisivati u karticu dohotka. Onda će se vidjeti da je netko prijavio mita manje nego što je dobio, pa ga Porezna uprava može hvatati. Dok toga nema, taj novac jednostavno za državu – ne postoji!“ kaže on.

Nova Vlada tvrdi da će hvatati kriminalce dok kradu, a ne dok ne prijavljuju porez, kaže Vuljanić. Međutim, svugdje na svijetu kriminalce se lovi dok troše, a ne dok kradu, jer za ovo drugo nijedna država i nijedna policija na svijetu nema dovoljno ljudi.

„Pravo pitanje je – tko je tu lud i zašto to Vlada to ne želi raditi? Pa vjerojatno zato da ima diskreciono pravo pokretati postupke tamo gdje misli da treba i onda kada misli da treba. A mi smo uvjereni da bi svi građani trebali biti jednaki pred zakonom i da bi takve postupke trebalo pokretati svaki puta kada se dogodi situacija da ih treba pokrenuti“, kazao je Vuljanić.

Laburisti zaključuju da se i sa novom Vladom nastavlja praksa poreznog guljenja malih i opraštanja dugova velikima.
XS
SM
MD
LG