Dostupni linkovi

Lijeva opozicije je u Hrvatskom saboru oštro napala Vladin prijedlog izmjena Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice kojima bi se Hrvatskoj vojsci dopustilo da sudjeluje u nadzoru državne granice i dalo joj se u tom slučaju policijske ovlasti. Vlada odgovara kako nema mračnih namjera i da se Hrvatska mora pripremiti za slučaj vala ilegalnih migranata.

Nema obećane sigurnosne procjene koja bi pokazala da je nužna izmjena ovih zakona, na mala vrata uvodi se domovinsku sigurnost, predložene izmjene zakona su protuustavne, vojska već sada može sudjelovati u nadzoru državne granice i zbog toga nema potrebe za mijenjanjem zakona, iz cijele priče je isključen Hrvatski sabor, pa odluku o mogućem slanju vojske na granicu donose premijer ili ministar unutarnjih poslova uz suglasnost predsjednice, ne vidi se čime to izbjeglice ugrožavaju nacionalnu sigurnost - samo su neki od prigovora opozicije na Vladin prijedlog o vojnoj asistenciji policiji kod nadzora državne granice u slučaju nekontroliranog priljeva izbjeglica preko "zelene granice".

"Jedino političko objašnjenje zašto vojsku treba poslati u pomoć policiji je – ili da se pošalje poruka izbjeglicama i migrantima da nisu dobrodošli i da je država spremna upotrijebiti i silu vojske da ih odvrati, ili je možda objašnjenje da se vojsku na mala vrata potiho ovlasti za provedbu određenih policijskih ovlasti na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. To bi značilo protuustavnu derogaciju demokracije i ustavnog poretka u državi. Odlučno i glasno kažemo: tenkovi u doba mira i mimo Ustava nisu dobrodošli na ulicama naših gradova", kazao je Joško Klisović u ime kluba oporbenih socijaldemokrata.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na sve ove kritike kaže kako su dvije ključne fraze – "iznimno" i "policijske upute", odnosno da bi se vojsku koristilo iznimno, u okolnostima koje nadilaze kapacitete policije i da će vojska postupati isključivo prema policijskim uputama.

Vlaho Orepić
Vlaho Orepić

"Mi stavljamo formalnu mogućnost da se naš potencijal razvije u smjeru zaštite hrvatske granice i humanitarne pomoći. Molim vas da razumijete okolnosti i nadam se da svi prepoznajete da ovdje nema nikakvih drugih skrivenih namjera", kaže Operić.

Hrvatska je jedina zemlja na "balkanskoj ruti" koja nije razmjestila vojsku na državnu granicu. Donedavna vlada lijevog centra oštro je odbijala takvu mogućnost, pa i onda kada su vojsku i žilet-žicu na granici prema Hrvatskoj postavile Mađarska i Slovenija.

Izlazak vojske na granice jedan je od najsnažnijih zahtjeva predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i HDZ-a još iz vremena kada je bio u oporbi.

Mnogi u Hrvatskoj nisu sretni sa ovakvim razvojem situacije.

"Apsolutno nisam za to da u mirnodopsko vrijeme vojska ide na granice", kaže za RSE Nora Krstulović, kazališna redateljica i urednica portala teatar.hr.

Migranti na "balkanskoj ruti", 23. veljače 2016.
Migranti na "balkanskoj ruti", 23. veljače 2016.

"Ne vidim da je to baš nužno, tim više što smo dugi niz mjeseci bili na svim mogućim razinama hvaljeni kao zemlja koja humano, brižno i efikasno zbrinjava ljude u potrebi, a bar bi naša zemlja – s obzirom na recentnu povijest – trebala imati razumijevanja prema izbjegličkoj krizi. Sa druge strane, istina je da su resursi ograničeni i da se problem, zapravo, ne nalazi na granici nego daleko dalje, na izvorištu. Ali, mislim da ljudima treba pomoći na apsolutno svaki način i mislim da ovo svakako ne šalje dobru poruku", mišljenja je Krstulović.

Književnik Edo Popović u izjavi za RSE kaže da priča o slanju vojske na granicu nema baš nikakve veze sa izbjeglicama, već sa unutarnjopolitičkim odnosima i proziva predsjednicu Kolindu Grabar - Kitarović.

"Posljednji puta sam ovdje vojsku na granici vidio u Jugoslaviji. U toj državi je vojska čuvala granicu, a mislim da hrvatsku granicu treba čuvati policija i da to za sada savršeno dobro funkcionira. Ovo što se sada radi je igra moći: žena koja nema previše ovlasti koristi ono malo ovlasti što ih ima da bi pokazala tko je i što je. To je, prije svega, poruka upućena građanima Hrvatske i ona se tiče nas a ne izbjeglica. To su potpuno prozirne igre predsjednice i njene ekipe. Ako je policija mogla izići na kraj sa doista ogromnim lanjskim valom izbjeglica, ako nije zabilježen nijedan veći incident, ako nije zabilježen nikakav porast kriminala u Hrvatskoj, ja onda doista ne znam - što će nam vojska na granici? Pogotovo sada kada je sve izvjesnije da će tzv. 'balkanska ruta' biti ukinuta", zaključuje Popović.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG