Dostupni linkovi

Opet asfalt kampanja u Čačku


Asfaltiranje puteva u opštini Čačak
Asfaltiranje puteva u opštini Čačak

U vreme dok je bio gradonačelnik Čačka, sadašnjeg ministra Velimira Ilića sugrađani su zvali Velja Asfalt, jer je bio široke ruke kada je u pitanju trošenje gradskih para za uređenje seoskih puteva. Sudeći po projekciji lokalnog budžeta za narednu godinu, ovaj nadimak mogli bi da ponesu neki od predstavnika sadašnjeg rukovodstva, među kojima je i Ilićev rođeni brat Vojislav, aktuelni gradonačelnik. Asfalt kampanja mnogo puta do sada pokazala se delotvornom, pa se sprema nova.

Za poslove uređenja, pošljunčavanja i asfaltiranja seoskih i atarskih puteva na teritoriji Čačka, za sledeću godinu izdvojeno je 190 miliona dinara, što je čak za 100 miliona više nego za godinu na izmaku. Za predstavnike opozicije to je pouzdan pokazatelj da vlast novcem građana planira da vodi asfalt kampanju u cilju pridobijanja glasača sa ruralnog područja na predstojećim lokalnim izborima.

„Oni znaju da je njihovo biračko telu upravo u ruralnim područjima našeg grada. Kada smo kao opozicija podnosili amandman za uređivanje grada i gradskih fasada, taj amandman je glatko bio odbijen od vladajuće većine i samim tim se pokazalo kakav je odnos vladajuće koalicije prema građanima urbanog dela Čačka“, kaže ekonomista Dragan Vučetić iz DS.

Kreator budžeta, načelnik Gradske Uprave za finansije Zoran Todosijević (NS), ponudio je sledeće obrazloženje kao dokaz da se ne radi o preizbornom budžetu.

„S obzirom da će radovi intenzivno krenuti u aprilu ili maju kada je izborna kampanja već na kraju, mislim da će se ponoviti 2012. godina da se u izbornoj trci neće baš toliko raditi koliko se priča. Ja mislim da ovo nije izborni, već isključivo društveno odgovorni budžet.“

Sa Todosijevićem se, međutim, ne slažu koalicioni partneri iz SPS i PUPS. Tako gradski većnik Miladin Ristanović iz ove grupacije smatra da pojedine stavke budžeta ne bi trebalo da zavise od toga da li je izborna godina ili ne.

„Ja nisam za to da lažemo narod i da radimo pogrešno. Treba da radimo kako treba bez obzira kada su izbori. Da se ne osvrćemo na izbore nego da radimo.“

Novinar Stojan Marković ocenjuje da je ovde radi o školskom primeru predizbornog budžeta, gde se, umesto suštinskog ulaganja u selo, pribegava taktici koja će vlastima doneti kratkoročnu političku korist, a meštanima praktično ništa.

„Kao i svaki put kada je pred izbore bilo pošljunčavanje, već prva jača kiša odnese taj šljunak. Da se taj novac iz izborne godine u izbornu godinu makar upotrebljavao da se ti putevi asfaltiraju, sve bi dosad bilo asfaltirano. Umesto toga imamo šljunak koji će odneti prva kiša i to je jedina korist koju će meštani tih sela imati od novog budžeta“, smatra Marković.

XS
SM
MD
LG