Dostupni linkovi

Open Balkan: Poziv EU da se pokrene ka Zapadnom Balkanu


Zastave Albanije, Evropske unije, Srbije i Severne Makedonije u Palati Srbija u Beogradu tokom sastanka u okviru regionalne inicijative za saradnju "Open Balkan", 4. novembra 2021.
Zastave Albanije, Evropske unije, Srbije i Severne Makedonije u Palati Srbija u Beogradu tokom sastanka u okviru regionalne inicijative za saradnju "Open Balkan", 4. novembra 2021.

Evropska unija treba i mora da istraži sve puteve za bržu integraciju Zapadnog Balkana, zajedno sa svojim obavezama za fazno pristupanje kako je definisano u novoj metodologiji, navedeno je u zajedničkoj izjavi učesnika sastanka u okviru inicijative "Open Balkan" 4. novembra.

Zajedničku izjavu "Budućnost proširenja – pogled iz regiona" potpisali su u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Albanije Edi Rama i zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov.

U izjavi, koja je nakon sastanka objavljena na sajtu Predsedništva Srbije, navedeno je da su kašnjenja u EU perspektivi isuviše koštala region u političkom smislu.

"Severna Makedonija je odličan primer neostvarenih obećanja EU. Njena Vlada se potrudila da ispuni uslove Brisela, samo da bi se našla izolovana i prepuštena da se nosi sa posledicama odluka EU. Ova oslabljena perspektiva evropskih integracija preti da nas ostavi više dezintegrisanima nego ikad. Osećaj je zajednički širom regiona", stoji u izjavi.


Potpisnici su poručili da bi bilo korisno uključiti region u razvoj trgovinske i poreske politike Evropske unije, kao što su mehanizam za prilagođavanje granice emisije ugljen-dioksida i zaštitne privremene mere ograničenja na uvoz čelika.

Dodaje se da bi univerziteti iz regiona mogli da budu uključeni u oblast visokog obrazovanja i istraživanja Evropske unije.

"Istovremeno, naša poljoprivreda vapi za dodatnim sredstvima, pri čemu ima ogroman potencijal za širenje i isporuku visokokvalitetnih proizvoda na tržište Evropske unije", navedeno je.

Takođe je predloženo i zajedničko istraživanje učešća u Šengenu i postepenu integraciju u jedinstveno tržište Evropske unije.

Potpisnici su naveli da su potvrdili odlučnost da produbljuju ekonomsku saradnju u okviru inicijative "Open Balkan", nadograđujući se na agendu Berlinskog procesa.

Evropska unija, predvođena nemačkom vladom, je 2014. godine pokrenula Berlinski proces kako bi promovisala regionalnu saradnju i time ubrzala približavanje šest država Zapadnog Balkana i EU.

U Zajedničkoj izjavi učesnika sastanka "Open Balkan" navedeno je i da su odobrili detaljan plan sprovođenja mera o olakšavanju trgovine i zatražili od Regionalne privredne komore Zapadnog Balkana da dalje prati proces implementacije.

"Takođe smo odlučili da formiramo Međuministarski savet, koji će blisko sarađivati sa privrednim komorama na sprovođenju ovih mera", dodaje se.

Uz poziv EU da se pokrene prema Zapadnom Balkanu, u Zajedničkoj izjavi je upućen i poziv svima u regionu da se pridruže ovoj regionalnoj inicijativi za saradnju.

"Otvoreni Balkan je otvoren", navodi se u tekstu Zajedničke izjave.

XS
SM
MD
LG