Dostupni linkovi

Preminuo šef OPEK-a


Generalni sekretar OPEK-a Nigerijac Mohamed Barkindo (desno), predsjednik Borda guvernera OPEK-a Alžirac Mohamed Hamel (lijevo) i predsjednik OPEK-a Mohamed bin Saleh al-Sada, prisustvuju sastanku u sjedištu OPEK-a u Beču, Austrija, 1. decembar , 2016. godine

Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Nigerijac Mohamed Barkindo, neočekivano je preminuo u 63. godini, saopštila je 6. jula Nigerijska nacionalna naftna korporacija (NNPC).

Barkindo je trebalo da se povuče krajem ovog mjeseca, nakon šest godina na čelu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

logotip OPEC
logotip OPEC

„Izgubili smo našeg cijenjenog dr Muhameda Sanusija Barkinda“, napisao je izvršni direktor NNPC Mele Kjari na Tviteru, dodajući da je Barkinda preminuo kasno 5. jula.

Smrt je „veliki gubitak za njegovu užu porodicu, NNPC, našu zemlju Nigeriju, OPEK i globalnu energetsku zajednicu“, dodao je Kiari.

Kjari je rekao da je Barkindo umro nekoliko sati nakon što se sastao sa nigerijskim predsjednikom Muhamedom Buharijem i održao glavni govor na energetskom samitu u Abudži, glavnom gradu Nigerije.

XS
SM
MD
LG