Dostupni linkovi

Opasnost vreba iz napuštene kasarne


Kasarna Vojvoda Putnik u Kragujevcu, 17. avgust 2011.
Kasarna Vojvoda Putnik u Kragujevcu, 17. avgust 2011.
Posle brojnih pritužbi građana na probleme u vezi sa napuštenom kasarnom Vojvoda Radomir Putnik, Vojska Srbije počela je uređenje tog prostora u centru Kragujevca.

Proteklih dana očišćen je pojas uz ogradu, pored stambenih naselja, čiji su se žitelji žalili da su porušeni objekti u krugu kasarne postali leglo zmija i pasa lutalica.

Prema informacijama iz Vojske Srbije narednih dana trebalo bi da budu raščišćeni i porušeni objekti u Kasarni.

Kasarnski kompleks površine 8,5 hektara, koji se nalazi u centru Kragujevca, napušten je od NATO intervencije 1999. godine, a pregovori o njegovom preuzimanju od vojske započeli su 2003. godine.

Kasarna Vojvoda Radomir Putnik je bez vojnika od NATO bombardovanja 1999. godine, od kada zarasta u travu, korov i trnje.

Milenka Sekulić, čije se dvorište graniči sa kasarnom, kaže da su se ovoga leta u njoj namnožili psi lutalice i zmije otrovnice.

"Ja samo čekam kada će neka veća životinja da izađe. Ima jedno pedeset kučića unutra. Pre desetak dana deca su vrištala na igralištu jer se pojavila ogromna zmija, duža od jednog metra. Moje se dvorište granični sa kasarnom i u kući vlada panika jer imamo malu bebu. Svaki put kada uđemo, pretresamo kuću", kaže Sekulić.

Psi lutalice, arhivska fotografija
Gradske komunalne službe nemaju pristup u vojni objekat zbog čega ne mogu da intervenišu po prijavama građana.

Aleksandar Gajić iz kragujevačke Zoohigijene, koja se bavi hvatanjem pasa lutalica, kaže da je zbog strogih vojnih propisa, nemoguće ući u kasarnu, pa se svi pokušaji završavaju ispred zatvorenih kapija kasarne.

"Onog momenta kada oni sa ulice pobegnu u kasarnu mi smo nemoćni. Zbog toga nam je najveći problem upravo sa kasarnom Vojvoda Radomir Putnik", kaže Gajić.

Nevolje sa kasarnom počele su 2007. godine kada su deca, koja su se igrala u njenom krugu, pronašla su tri ručne bombe, dva topovska udara i oko dve stotine metaka za automatsku pušku, a deo tog arsenala su odneli kućama.

Nakon tog incidenta, Vojska Srbije je pojačala obezbeđenje kasarne koja zarasta u korov i travu, a objekti u njoj i dalje propadaju.

Grad Kragujevac zainteresovan je da preuzme napuštenu kasarnu u zamenu za stanove, ali je prvobitni dogovor propao jer je Ministarstvo odbrane, posle intervencije Poreske uprave, podiglo cenu na 40 miliona evra.
XS
SM
MD
LG