Dostupni linkovi

Opasna bakterija ubila 14 ljudi u Njemačkoj


Biolog analizira krastavca na regionalnoj kancelariji o poljoprivredi, ribarstvu i bezbednosti hrane (LALLF) u Rostoku, severoistočna Nemačka, 30. maj 2011.
Biolog analizira krastavca na regionalnoj kancelariji o poljoprivredi, ribarstvu i bezbednosti hrane (LALLF) u Rostoku, severoistočna Nemačka, 30. maj 2011.
Broj umrlih od crijevne bakterije EHEC (ešerihijakoli) porastao je na 14, po prvi put izvan sjevera Njemačke.

Vlasti očekuju daljnje širenje uzročnika proljeva, a na svim medijima ponavlja se upozorenje o izbjegavanju sirovog povrća, naročito paradjza, krastavica i zelena salata.

Zaraza jednom od nadosadnijih i najupornijih bakterija, koja je inače normalni stanovnik ljudskih crijeva.

Najmanje 1400 slučajeva oboljenja registrirano je do sada širom Njemačke. Ministar zdravstva Daniel Bahr saopštio je kako se "nažalost, očekuje porast broja oboljelih“.

Postoje pouzdani podaci da je izvor infekcije i dalje aktivan, pa iz Instituta Robert Koch u Berlinu upozoravaju da se ne jede svježe povrće, čak i dobro oprano jer samo pranje ne uništava bakteriju.

Stručnjaci preporučuju da se povrće iz frižidera izbaci, a sve što je došlo u dosir s njim dezinficira.

Opasna bakterija proširi se se i izvan Njemačke. U Švedskoj je jedna žena, od ukupno 30 oboljelih umrla, u Danskoj 11 inficiranih, u Austriji 2 i jedan oboljeli u Nizozemskoj.

Španija će tražiti odšetu od Berlina

Ono što je pozitivna vijest u svemu jeste pokazatelj da se infekcija više ne širi tako brzo kao na početku što ulijeva nadu da nova terapija lijekovima ipak djeluje.

Medicinski fakultet u Hannoveru izvijestio je o početnim uspjesima u liječenju bolesnika snovim antitijelima eculizumab.

Pradajiz u plastenicima, ilustrativna fotografija
Na klinici su teže oboljele počeli liječiti prošle srijede i vidljiv je oporavak, kazao je prof Hermann Haller.

Ista se terapija koristi i u Univerzitetskoj bolnici u Hamburgu gdje su zabilježeni prvi slučajevi zaraze esherihijom colli, i gdje je najviše oboljelih na jednom mjestu.

Zaraza jednom od nadosadnijih i najupornijih bakterija, koja je inače normalni stanovnik ljudskih crijeva, pogodila je i poljoprivredu i nanijelaproizvodjačima milionsku štetuosim njemačkih pogodjeni su i nizozemsju poljoprivrednici koji gube jer je Berlin obustavio uvoz povrća.

Baš kao i iz Španije koja razmišlja o traženju odštete od Berlina zbog neprodanog povrća.
XS
SM
MD
LG