Dostupni linkovi

Podrška politici SAD najviša na Kosovu, najniža u Iranu


Predsjednik SAD, Barack Obama
Prema najnovijem globalnom istraživanju koje je objavila agencija Gallup, slika američkog vođstva u svijetu bila je najlošija u četvrtoj godini prvog mandata predsjednika Baracka Obame, 2012.

Slaganje s politikom američkog vođstva u 130 zemalja svijeta bilo je oko 41 posto, dok je na početku Obaminog prvog mandata 2008, američku politiku podržavalo 49 posto ispitanika.

Unatoč tim lošijim rezultatima, ta je podrška ipak snažnija od one zabilježene krajem mandata administracije predsjednika Georga Busha.

No, aktualni pad od osam posto sugerira da američki predsjednik i novi državni tajnik neće naići na globalnu podršku za svoje aktivnosti. Javnost postaje sve kritičnija.

Ipak, podrška američkoj politici najsnažnija je bila u Africi, posebno u subsaharaskom dijelu kontinenta.

Sjedinjene Američke Države i dalje imaju najveću podršku u šest zemalja: Kosovu, Albaniji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Italiji. Međutim, opada ugled američkog vođstva u Francuskoj, Španjolskoj i Švedskoj.

Nadalje, odnos prema Americi se pogoršava u nekim zemljama teško pogođenim ekonomskom krizom, kao što su Mađarska, Hrvatska, Makedonija i Austrija.

Zanimljivo je da je Rusija zamijenila Srbiju, kao zemlja s najnižom potporom američkom vođstvu u 2012., a koja iznosi 13 posto.

Od država regije, podrška SAD-u je najveća na Kosovu, čak 87 posto, potom slijedi Makedonija sa 44 posto, BiH sa 33 postotonom podrškom, Crna Gora sa 26, dok su Srbija i Hrvatska izjednačene, obje su iskazale 20-postotnu podršku politici Washingtona.

Najlošiju podršku politika SAD ima u Pakistanu i Iranu, oko 12 posto, podaci su najnovijeg istraživanja Gallupa.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG