Dostupni linkovi

Online škola za osnovce


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sa početkom ove školske godine u Bosni i Hercegovini pokrenuta je prva online platforma za učenje Osnovna.ba, koja nudi jednostavniji i efikasniji proces učenja za učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole. Osnovna.ba sadrži lekcije iz šest nastavnih predmeta, a u prvih nekoliko dana isprobalo ju je na tisuće osnovaca.

Isa Zuhrić učenik je sedmog razreda osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" u Sarajevu. Dok je ranije vrijeme poslije škole provodio tražeći najnovije igrice, sada se natječe u znanju sa svojim vršnjacima u cijeloj zemlji.

„Puno je zabavnije raditi ovako, nego učiti iz knjige. Imamo online takmičenja, lekcije, kvizove. Imamo hintove, tj. pomoć dok odgovaramo na pitanja koji oduzimaju poene, ali dobro dođu ponekad. Zaista mi se ovo sviđa, odlično je.“

Ova online platforma namijenjena je i roditeljima. Edin Zuhrić smatra da je ovo odličan način da njegovo dijete, koje kao i većina njegovih vršnjaka, dosta vremena provodi za računarom, to vrijeme utroši učeći.

„Ako već sjedi za računarom neka radi neke korisne stvari. A bitno mi je jer ožemo kontrolisati šta se uči, postoji opcija za kontrolu rezultata testova, mogu vidjeti u čemu je loš kroz te testove i onda gurati te stvari. Na kraju krajeva, skraćuje naše vrijeme rada sa njima.“

Pomoću ove platforme rad djeteta mogu pratiti i nastavnici, objašnjava Zlatko Memišević, jedan od osnivača platforme:

„Školama dajemo komunikacijsku platformu, da mogu da pričaju sa djecom i sa roditeljima. Profesori imaju uvid u statistiku svakog djeteta u razredu. Škole mogu da komuniciraju sa roditeljima, da šalju ocjene koje su djeca dobila, bilo kakve probleme da prijavljuju.“

Lekcije i zadatke kreirali su prosvjetni radnici, prateći nastavni plan i program oba bh. entiteta.

„Mi smo pronašli informacije, objedinili ih u jedno mjesto, proširili lekcije koje su postojeće u datom planu i programu Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dopunili ih sa varijantama engleskih i američkih udžbenika i sve to skupili u jednu novu lekciju, lekciju koja nije dosad prikazana ni u jednom udžbeniku, dopunili sa video sadržajem i sve to objedinili u jedno i ponudili njima kao jedan iscrpan rad, da najbolje nauče na taj način“, kaže Namir Halilović, profesor kemije.

Česta je praksa da tijekom redovne nastave djeca ne uspiju savladati gradivo, pa su roditelji primorani uzimati dodatne instrukcije, kaže Haris Mujezinović koji je ranije radio je kao profesor matematike u srednjoj školi. Danas je jedan od profesora koji kreiraju sadržaje na online platformi Osnovna.ba.

„Prednost ovog sistema u odnosu na tradicionalnu nastavu jeste, prije svega, to što su lekcije maksimalno ilustrovane. Mi znamo da djeca puno lakše i puno bolje savladavaju gradivo kada nešto vide. Nitko ne voli suhoparan tekst, svi vole konkretne primjere, tako da smo se mi maksimalno trudili da te lekcije učinimo što interesantnijim i njima pristupačnijim.“

Cijene pristupa platformi simbolične su u odnosu na skupe privatne instrukcije tako da je ona dostupna svima koji žele da uče, objašnjava Zlatko Memišević:

„Matematika je na mjesečnom nivou pet maraka, bosanski, srpski i hrvatski jezik je pet maraka, fizika i hemija su po tri marke, a engleski i biologija su po dvije marke. Pretplata je napravljena na način da se kupuju greb kartice, a taj kredit od 20, 10 ili 5 KM vrijedi neograničeno i njime se kupuju predmeti koji imaju svoje individualne cijene.“

Iako je Memiševiću ideja o online platformi za učenje sinula još davne 2007., bilo je potrebno još nekoliko godina da ona sazrije te ju da sa svojim suradnicima ostvari:

„Fokus na ovoj ideji otpočeli smo u septembru 2014. godine. Na ovom projektu u različitim fazama radilo je oko 50 ljudi, inžinjera, programera, psihologa, profesora... Imamo 15 zaposlenih profesora. Što se tiče ideje, mi mislimo da je ovo jedinstven koncept, ne u regionu, nego u svijetu. Ovakvih platformi definitivno ima, edukacijskih, komunikacijskih platformi, ali ovo je unija svega toga i mislimo da nitko u svijetu nije još pokušao ovakvo nešto da napravi.“

Osnivači planiraju ideju proširiti i na regionalno tržište. O rezultatima je još prerano govoriti, no ako uspije u bosanskohercegovačkom kompliciranom obrazovnom sustavu, prva prepreka za uspjeh na širem tržištu je savladana.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG