Dostupni linkovi

Online potraga za odgovorom: Šta je umetnost?


Ključna reč - umetnost, Vesna-Opavsky
Ključna reč - umetnost, Vesna-Opavsky
Šta je umetnost i šta nam ona danas znači? Odgovor na pitanje može stati u jednu reč ili u ceo jedan seminarski rad. Uprkos tome, traženje odgovora na njega jednako je aktuelno u 21. veku kao i stolećima ranije. Osim što ga sebi uporno postavljaju umetnici, pitanje „šta je za vas umetnost?“ deo je istraživačkog rada jedne beogradske umetnice koja je u svoj internet projekat uključila svu zainteresovanu javnost.

U doba selebritija i rijaliti programa, neretko se u javnosti može čuti pitanje, na granici sa vapajem: ima li umetnosti danas? Ostavimo li patetiku po strani – jer umetnost je opstajala i u mnogo kompleksnijim periodima u istoriji – možda je učinkovitije pitati se: šta ona danas predstavlja?

To je pitanje sebi postavila vizuelna umetnica iz Beograda Vesna Opavsky. No, nije se na tome zadržala, već je odlučila je da ga postavi i onima koji posmatraju umetničko delo. U sklopu istraživanja za svoj projekat „Ključna reč – Umetnost“, Opavsky je na svom veb sajtu ostavila pet polja za pet reči kojima anketirani građani treba da opišu umetnost.

Nakon nekoliko meseci i više od 220 odgovora, prva tri mesta zauzeli su, ovim redom: sloboda, ljubav i lepota. Opavsky ističe da je zadovoljna odazivom i naglašava da umetnost ne treba da se obraća samo uskim kritičarskim krugovima, već – svima.

„Zato sam“, kaže, „koristila reči kako bi publici bilo jasnije o čemu se tu tačno radi i kako bi ih u stvari navela da malo razmisle o svemu tome. Jer, umetnost je potisnuta, nemamo vremena za nju, pa sam htela da ih u stvari isprovociram.“

Uneseno je više od 900 pojmova koji su na sajtu prikazani u vidu „oblaka reči“. Rezultati su, kaže Opavsky, u velikoj meri slični njenim asocijacijama.

„Odgovori me nisu iznenadili. Ono što je konačni rezultat jeste tih pet-šest pojmova: sloboda, ljubav, lepota, život, kreativnost, radost i komunikacija, što mi se možda i najviše dopalo. Jer, komunikacija je ključ dobrog raspoloženja, ne samo u umetnosti, a njoj je tek potrebna“, smatra Opavsky.

Neki od zanimljivih odgovora koji nisu visoko rangirani u njenom istraživanju su i: neophoda, trag, imperativ, informacija, provokacija, hrana...

Vođeni anketom naše sagovornice, pitali smo Beograđanke i Beograđane šta za njih znači umetnost. Ovo su neki od njihovih odgovora:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Odgovori do kojih je došla Opavsky deo su doktorskog rada koji će ova umetnica braniti na fakultetu u Beogradu. Istovremeno, program koji ažurira rezultate u različitoj veličini prikazuje pojmove, u zavisnosti od njihove učestalosti u anketi. Tako nastaje grafika od ključnih reči, koja je predstavljena na izložbi u Beogradu oktobra prošle godine.

Vesna Opavsky je diplomirala je i magistrirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učesnica je više od 30 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kroz umetnički rad bavi se temama ekologije, komunikacije i digitalnog zapisa, istražujući problem savremenog društva u urbanom okruženju.

Da li je, na koncu, došla do odgovora na pitanje koje je sebi postavila na početku istraživanja?

„Odgovor je višestruki. Sve vreme dolazim do odgovora i ne bi me ni zadovoljilo da ga dobijem, jer mislim da je umetnost baš u tom traženju. Dakle, u gledanju u sebe, u svoju okolinu i u dozvoljavanju pozitivnim uticajima da budu apsorbovani u jedan ljudski duh“, zaključuje naša sagovornica.
XS
SM
MD
LG